Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Kostým roku z koncentráku? Krasobruslení hasí kolosální skandál!

Autor: vba

Oslnit netradičním kostýmem? To se ruskému krasobruslaři Antonu Šulepovovi (32), který vytáhl úbor jako z koncentráku, opravdu »povedlo«...

Šulepov si černobílý oděv na motivy dozorců a vězňů z koncentračních táborů, jemuž navíc dominovala obří Davidova hvězda, oblékl během listopadové Grand Prix v Grenoblu. Tehdy v něm během volných jízd bruslil na hudbu z filmu Schindlerův seznam. A vzbudil tím pořádný poprask!

„Hrůzy holokaustu, během něhož nacisté zabili až 20 milio-
nů lidí, nepatří mezi jakýkoliv druh zábavy!“ zlobili se fanoušci vznešeného sportu. Jenže teď přišel ještě větší šok. Mezinárodní bruslařská unie ISU totiž nominovala Šulepovův mundúr na »kostým roku«!

Anton Šulepov šokoval svým kostýmem, který později Mezinárodní bruslařská unie omylem vybrala mezi nejlepší úbory roku.
Anton Šulepov šokoval svým kostýmem, který později Mezinárodní bruslařská unie omylem vybrala mezi nejlepší úbory roku.

To ovšem bylo už vážně moc a kritika se začala sypat ze všech stran. „Chápeme, že krasobruslaři potřebují být kreativní. Ale rozhodnutí Antona Šulepova, který svým vystoupením připomněl holokaust, bylo necitlivé a urážlivé. O to více jsme překvapeni, že ISU vybrala tento kostým mezi nejlepší v letošním roce. Davidovy hvězdy a další relikty koncentračních táborů nemají mít ve světě krasobruslení žádný prostor!“ vzkázala mezinárodní Liga proti hanobení.

Až poté se bruslařská unie chytla za frňák a kontroverzní oblek z hlasování stáhla. Přidala k tomu ovšem hodně bizarní omluvu. „Litujeme, že došlo k chybě při výběru kostýmu – místo toho z krátkého programu jsme omylem zvolili ten z volných jízd,“ napsala ISU. Šulepov jel ovšem krátký program ve zcela běžném modročerném outfitu, který tak teď figuruje v nominaci na kostým roku...