Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Konec?! Doma hřeje láska, na závodech Vítková kolabuje: Doufáme v zázrak

Autor: Tadeáš Mahel

Právě ona měla být po konci Gabriely Koukalové (30) českou biatlonovou jedničkou. Jenomže tělo Veroniky Vítkové (31) vypovídá poslušnost a nikdo neví proč.

Hlava by chtěla, ale tělo ji nepustí. Unavená Vítková se při prvním Světovém poháru v Östersundu nepěkně trápila, nevyjela ani maličký kopec u střelnice a vytrvalostní závod vzdala pro naprosté vyčerpání. „Je ubíjející, když mi po pár stech metrech dojdou síly a vím, že to nejsem já,“ sklopila Verča zrak. „Měl jsem o ni strach,“ kývl trenér Češek Egil Gjelland. Pozávodní verdikt byl tvrdý: do Vánoc bez lyží, pak pozvolný návrat, Vítková přijde minimálně o dvě zastávky SP.

Trudné myšlenky

Není to poprvé, co její tělo kolabuje. „Doufáme v zázrak,“ pořád věří Vítková. Pokud nenastane, není čas na rozlučku s úspěšnou kariérou? „Takhle zatím přemýšlet nechci. Ale jestli se můj současný stav nezmění, nemá cenu to dál hrotit,“ přiznala Vítková v rozhovoru pro iDnes.cz.

O závodním konci přitom přemýšlela už před dvěma lety. Jenomže pak přišly Hry v Pchjongčchangu a sprinterský bronz. „Kdyby se nepodařila olympijská sezona, myslím si, že bych skončila,“ uvedla tehdy.

Tělo odchází

Teď se zdá, že povedená olympiáda byla jen labutí písní. Vítková se loni trápila, v SP dojela nejlépe devátá a v létě propukly zdravotní trable naplno. „Vydržela jsem vždy maximálně 14 dní, načež mé tělo vždycky začalo odcházet,“ řekla iDnes. Jde o následky protrpěné meningitidy, syndrom vyhoření nebo únavový syndrom? Nikdo netuší. S kariérou Vítkové to nevypadá dobře...

Na lyžích trápení, doma hřeje láska

Na biatlonových tratích je to zmar, ale v osobním životě si nemůže stěžovat. Veronika Vítková už čtyři roky randí s bývalým koučem biatlonistů Markem Lejskem (33) a jejich vztah jen kvete. Společně žijí v Janově nad Nisou, kde starostuje otec současné české opory Markéty Davidové, v létě navštívili Nepál a mají na sebe o trochu víc času než dřív. Lejsek totiž od loňského roku nepůsobí jako trenér reprezentace a nyní se věnuje své vlastní biatlonové škole. Třeba i jeho pečlivá péče pomůže Veronice zpátky do formy!

Biatlonistka Veronika Vítková s přítelem Markem Lejskem
Biatlonistka Veronika Vítková s přítelem Markem Lejskem