Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Kobe Bryant (†41) ve vzduchu rád riskoval. Pilotovi nařídil: Vypni motory!

Autor: bau

Ve vrtulníku létal tak často, že si prostě žádné nebezpečí nepřipouštěl. Legendární basketbalista Kobe Bryant (†41), který v neděli tragicky zahynul, se dokonce ani nebál svému pilotovi nařídit, aby za letu vypnul motory!

Jeden z historicky nejlepších hráčů NBA používal helikoptéru dlouhá léta místo auta. Kvůli chronickým potížím s koleny by totiž nevydržel sedět »stísněný« ve voze jako běžný smrtelník. A protože byl ve vzduchu jako doma, postupem času Kobemu otrnulo a své piloty hecoval k nebezpečným eskapádám!

Záběry z nehody vrtulníku, při níž přišli o život basketbalista Kobe Bryant (†41) s dcerou a dalších sedm lidí
Video se připravuje ...

Jednu takovou odhalil generální manažer Rob Pelinka (50) z celku Los Angeles Lakers, kde Bryant strávil celou svou 20letou kariéru. Jednou si vyrazili na společný vyhlídkový let nad městem, Pelinka ovšem netušil, že se tím lapil do Kobeho pasti! Přímo nad centrem metropole se basketbalista otočil na pilota a řekl: „Teď!“

Šlo o předem domluvený »vtípek«, při němž se vrtulník zdánlivě vymkl kontrole. Stroj se ve vzduchu zmítal z jedné strany na druhou, když přišel ještě větší šok – pilot odpojil oba motory! „Málem jsem dostal mrtvici! Celý život se mi promítal před očima a Kobe tam seděl jakoby nic,“ vzpomíná s hrůzou v očích Pelinka. Helikoptéra se bezvládně řítila k zemi, než Bryant zase pokynul na pilota, ten mašinu opět nahodil a nakonec bezpečně přistáli.

Také nedělní – a bohužel poslední – Bryantův let nesl ovšem prvky zbytečného riskování. Pilot Ara Zobayan (†50) se totiž v hodně nepříznivých podmínkách (nad Los Angeles se rozprostírala mlha) vykašlal na podporu přístrojů a letěl jen »na vizuál«. Jenže když vletěl do hustého mraku, ztratil podle všeho orientaci a stroj nakonec poslal do skály.

Kromě něj a Kobeho za to zaplatila životem i basketbalistova dcerka Gianna (†13) a dalších šest pasažérů.

Kobe Bryant zahynul při nehodě soukromého vrtulníku společně se svou 13letou dcerou Gigi
Kobe Bryant zahynul při nehodě soukromého vrtulníku  společně se svou 13letou dcerou Gigi