Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Když nepadají terče, padá sledovanost! Biatlon ztrácí fanoušky

Autor: Petr Žaloudek

Bojují o čest, slávu a světové medaile. Ale také o televizní diváky, kterých jim za tři roky ubylo na čtvrt milionu. Zatím se to biatlonistům v Itálii díky dvěma bronzům daří.

Je polovina ledna 2017. Do cíle stíhačky v Ruhpoldingu dojíždí na druhém místě vysmátá Gábina Koukalová. Její polibek s manželem Petrem nevidí jen zaplněná aréna, ale také 1,1 milionu českých fanoušků u televizí. Žádný jiný závod biatlonového Světového poháru neměl takovou sledovanost. I proto, že to byla poslední závodní sezona příznivci milované Koukalové.

O tři roky později na stejném místě je vše jinak. Nejlepší Češkou je třicátá Lucie Charvátová a u obrazovek sedí »jen« 584 tisíc fanoušků. Ačkoliv biatlon zůstává od konce listopadu do půlky března králem žebříčků ČT Sport, jeho čísla stále klesají.

Tabulky sledovanostiFoto Blesk

Během prvních šesti kol Svěťáku se v průměrné sledovanosti dostal jen dvakrát přes hranici 600 tisíc (před dvěma lety to dokázal osmkrát). Navíc zkraje ledna se stalo něco nevídaného. V týdenním bilancování ho přeskočilo rychlobruslení – konkrétně čtvrté místo Martiny Sáblíkové na mistrovství Evropy (613 tisíc sledujících).

V podobném duchu začal i právě probíhající šampionát. Úvodní smíšenou štafetu si pustilo půl milionu diváků, což je sice srovnatelné s loňským Östersundem, ale oproti dřívějším MS jde o 200tisícový propad.

Tabulky sledovanostiFoto Blesk
Tabulky sledovanostiFoto Blesk

Obratem se však ukázalo, jak moc je české publikum orientované na výsledky. Týmový bronz vystřelil sledovanost o úroveň výš a šokující třetí místo Charvátové dostalo následný víkendový program v pětiletém srovnání světových šampionátů na druhé místo.

Anterselva zatím nemůže konkurovat jen MS v Hochfilzenu 2017, kde medailově řádila Koukalová a sledovanost prvních pěti závodů byla až o čtvrt milionu vyšší.

Vše o MS v biatlonu 2020 čtěte zde »

Zářivý úsměv roztáhla Lucie Charvátová, když na večerním ceremoniálu pózovala s bronzovou medailí ze sprintu
Zářivý úsměv roztáhla Lucie Charvátová, když na večerním ceremoniálu pózovala s bronzovou medailí ze sprintu