Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zemřel fotbalista Marián Čišovský (†40). Se zákeřnou ALS bojoval šest let!

Autor: ris

S tou nevyléčitelnou potvorou zvanou ALS se rval statečně šest let. Déle než kdokoliv jiný. Houževnatý boj o život ale nemohl vyhrát! Bývalý fotbalista Plzně Marián Čišovský (†40) zemřel v noci ze soboty na neděli! Smutnou zprávu potvrdilo vedení Viktorie na oficiálním klubovém twitteru. Jeho žena Martina přišla o milujícího manžela, tři děti o pyšného tatínka a fotbal o jednu z největších osobností uplynulé dekády vůbec!

Během kariéry Čiša válel v Lize mistrů. Na začátku desetiletí si zahrál proti evropským gigantům Barceloně, AC Milán, Manchesteru City či Bayernu. V české nejvyšší soutěži byste tehdy nenašli lepšího stopera!

Naposledy Marián oblékl dres milované Viktorky v březnu 2014. Duel s Libercem nedohrál, poněvadž si pochroumal koleno. Pár měsíců nato se skromný chalan z Humenného od doktorů dozvěděl děsivou diagnózu!  „Máš amyotrofickou laterální sklerózu.“  

ALS je mrcha! Nemoc, na níž je i jinak téměř všemocná medicína krátká. Svaly ochabují, ale mozek funguje. A postupuje setsakramentsky rychle. „Cítím, že se sám o sebe už nepostarám,“ řekl iDnesu pouhý rok po drsném verdiktu.

Fotbalista Marián Čišovský v dresu Viktorie Plzně
Fotbalista Marián Čišovský v dresu Viktorie Plzně

Oporu našel v obětavé manželce Martině, jež se o něj společně s dětmi Tinou, Marošem a Martinem do poslední chvíle láskyplně starala. Několikrát ho třeba vyvezla mezi fotbalové kamarády.

Poslední roky se Čišovský na veřejnosti již neobjevoval. Jeho zdravotní stav se zhoršoval. Jeho emoční stavy se často střídaly. „I když mi svaly moc dobře nefungují, mám obrovské štěstí. Hlava funguje velmi dobře. Můžu vzpomínat na společně strávené roky,“ vzkázal prostřednictvím dopisu svým parťákům ze slovenské jednadvacítky, kteří si připomínali svoji účast na EURO a olympiádě v Sydney 2000.

Od té doby už jen se svými nejbližšími trpěl v ústraní...