Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Koronavirus zasáhl i český hokej. Nakazil se bývalý reprezentant Jan Vopat!

Autor: čbu

V Česku už je bezmála tisíc nakažených novým typem koronaviru. A přibývají i mezi sportovci. Po bývalém boxerovi Lukáši Konečném se nakazil i bývalý hokejista a nynější skaut Jan Vopat. O jeho zdravotním stavu informovala na svém facebooku jeho manželka Lenka. „Opravdu je prvním potvrzeným nakaženým virem Covid-19 v Litvínově,“ napsala v průběhu soboty na profil. Průběh nemoci je podle ní zatím mírný.

O Vopatově nakažení se na severu Čech spekulovalo už od pátku. Manželka Lenka tak v sobotu uvedla vše na pravou míru. „Litvínováci, musím se vyjádřit k tomu, co se včera rozpoutalo kolem mého manžela,“ napsala na úvod, kde rovnou sdělila, že účastník MS v roce 1995 se opravdu nakazil.

„Manžel přiletěl ze služební cesty v neděli 8. března, a to z Německa. Po přistání neprojevoval žádné příznaky nemoci. V tuto dobu byla vládou nařízená povinná karanténa pouze pro lidi vracející se z Itálie. Tudíž na mého manžela se žádná karanténa nevztahovala. A proto se mohl volně pohybovat po městě a mezi lidmi. Až v pátek 13. března vláda rozšířila povinnou karanténu pro lidi vracející se z dalších rizikových zemí. To už byl ale manžel 6 dnů doma,“ vysvětlila Vopatová.

Jan Vopat (vpravo) na snímku s Václavem Burdou, který v červenci 2018 zemřel při autonehodě
Jan Vopat (vpravo) na snímku s Václavem Burdou, který v červenci 2018 zemřel při autonehodě

Vopatova manželka na facebooku popsala i přesný průběh nemoci. „V neděli 15. března na sobě pocítil lehké příznaky chřipky, a proto okamžitě kontaktoval Krajskou hygienickou stanici,“ uvedla s tím, že testu se Vopat podrobil hned v pondělí ráno. „Řádně ho otestovali a od té doby už byl v karanténě. Výsledky testu se dozvěděl v pátek 20. března ráno. Poté nás kontaktoval lékař hygienické stanice.“

Zbytek Vopatovy rodiny byl údajně testován v sobotu. Bývalý řízný obránce a nynější skaut St. Louis Blues je zatím v pořádku. „Manželův průběh nemoci je velmi mírný. Po fyzické stránce je v pořádku. Dodržujeme všechna nařízená hygienická opatření,“ uvedla Vopatová.

„Ze srdce děkuji všem, kteří nám pomáhají. Ať už s nákupem, vařením nebo psychicky po telefonu. Všem přejeme pevné zdraví,“ napsala Vopatová na závěr.