Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Trenéři jihoamerických gigantů Scolari a Sabella jsou pro smích: Mají svého Lojzu!

Autor: as

Hurá, má své následovníky! Bývalý trenér hokejového nároďáku Alois Hadamczik (62) je bez diskuse vzorem fotbalových kolegů z lavičky Brazilce Luize Felipa Scolariho a Argentince Alejandra Sabelly.

Šampionát v Brazílii nepřináší jen parádní výkony fotbalistů, ale i velkou show trenérů. A pozor, dva z jihoamerických »klaunů« se dostali se svými týmy až do závěrečného víkendu! Scolari si s Brazílií zítra zahraje o bronz, Sabella s Argentinou v neděli dokonce o zlato. Přitom stejně jako v případě Hadamczika jsou ve svých domovinách pro smích...

Argentina: figurka Sabella

U českého hokejového nároďáku se léta tradovalo, jak Hadamczik nezvládá hvězdy, které si vše raději řídí samy. Takto došli Češi v olympijském Turíně k bronzu, hráči trenéra v závěru turnaje ignorovali. A stejný případ je i Argentinec Alejandro Sabella (59)!

Nemá respekt. První zápas s Bosnou začal se dvěma hroty, jenže byla to bída. „Nesmysl, musíme hrát na tři útočníky!“ vmetl mu do tváře vůdce Messi a od té doby je po jeho. Proti Nigéii jej při udělování taktických pokynů postříkal Lavezzi vodou z lahve. „Byl příliš nervózní. On je na to zvyklý,“ mávl rukou útočník. A naposledy před prodloužením proti Nizozemsku mu v hloučku hráčů skočil do řeči Messi, který sám burcoval i udílel pokyny, o přestávce mluvil pro změnu Mascherano. Sabella se do ničeho neplete a dobře dělá. Možná to dotáhne až na mistra světa...

Zklamaný trenér brazilské reprezentace Luiz Felipe Scolari po výprasku 1:7 od Němců v semifinále mistrovství světa.Foto Reuters

Brazílie: výmluva Scolari

Stejně jako Hadamczik nikdy nepochyboval o své dokonalosti a vinu za neúspěchy rád házel na hráče, kteří mu »nesplatili důvěru«. I Luiz Felipe Scolari (65) považuje svoji brazilskou misi za úspěšnou.

„Podívejte, jakou mám úspěšnost!“ vytasil na novináře při tiskové konferenci papír se svojí bilancí u »kanárků«. „Z 28 zápasů jsem prohrál jen tři. A z jedenácti oficiálních dokonce jen jediný!“ podtrhoval svoji výjimečnost.

Novináři se mu vysmáli, ostudné semifinálové fiasko 1:7 s Německem mu stejně jako celá Brazílie nikdy neprominou. „Všechno bylo špatně. Felipao už nesmí mít s brazilskou reprezentací nic společného. Je břemenem, ostudou,“ řekl dokonce nový viceprezident brazilské federace Peixoto.

Luiz Felipe Scolari
Luiz Felipe Scolari