19. září 2017 • 17:57

Olympijský vítěz Svoboda bude mít nadále nabitý program

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Olympijský vítěz v moderním pětiboji z roku 2012 David Svoboda bude mít i po skončení vrcholové sportovní kariéry nabitý program. Chystá se věnovat trenéřině, magisterskému studiu na Fakultě tělesné výchovy a sportu, kurzům osobního rozvoje společně s Janem Mühlfeitem i funkcionářským aktivitám. Touží zorganizovat mezinárodní závod v moderním pětiboji v Česku. Plánuje dál sportovat rekreačně.


Na začátku sezony ještě Svoboda nevylučoval pokračování až do olympijských her v Tokiu, po mistrovství Evropy ale usoudil, že už ho závodění netěší a raději by se věnoval jiným aktivitám. Rozhodl se skončit. "Pochopil jsem, že ten čas je. Od té chvíle jsem si jistý, že je to správné rozhodnutí," řekl na dnešní "rozlučce se SVOBODOU".

Dvaatřicetiletý mistr Evropy z roku 2010 a vicemistr světa z let 2008 a 2009 nyní s nadšením vyhlíží nové výzvy. Na Dukle plynule přejde z role závodníka do role trenéra. "Ta trenéřina by teď měla minimálně rok nebo dva dominovat. Docela se na to těším, protože si chci vyzkoušet, jaké to bude," řekl.

Nejraději by se staral o dorostence. Ve hře je několik variant. Mohl by vykonávat pozici asistenta trenéra v některé zavedené tréninkové skupině, radit s tréninkem v malých nebo nově vznikajících pětibojařských klubech nebo si vytvořit vlastní skupinu. "Uvidíme, jak to všechno dopadne, do poloviny října bych to měl vědět," uvedl.

Má také vizi uspořádání velkého závodu v Česku. Nelíbí se mu totiž, že mezinárodní federace posílá závody do destinací, kde chybějí fanoušci. Nespokojený byl i s přístupem pořadatelů k moderním pětibojařům na vrcholných akcích. "Chtěl bych nabídnout závodníkům a fanouškům něco, co bude bez kompromisů. Doufám, že do dvou nebo tří let se mi podaří závod uspořádat," řekl. Závod by měl být na jednom místě dobře dostupném pro fanoušky a měl by se konat každoročně.

Chystá se věnovat své funkcionářské roli v Českém svazu moderního pětiboje a práci v komisi sportovců Českého olympijského výboru a plánuje také marketingové aktivity se svými partnery.

Je rád, že minimálně na chvíli opustí kočovný život vrcholového sportovce. "Počítám s tím, že si v příštím roce nebo dvou od toho trochu odpočinu. Já jsem s tím v podstatě skončil, protože už mi to stačilo. Jestli se uchytím jako trenér, tak mě to v budoucnu zase v nějaké míře čeká," doplnil.

Při rozlučce od reprezentačního kouče Jakuba Kučery i svého osobního trenéra Libora Capaliniho dostal na krk vavřínový věnec ve tvaru chomoutu a pak osobně pověsil běžecké boty na hřebík.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud