Ivo Pospíšil
11. června 2015 • 05:00

Basketbalistky začínají ME. Černá Hora? Těžký soupeř, říkají trenéři

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z RUMUNSKA | Tohle nebude procházka růžovým sadem. Silné a houževnaté soupeřky hned na úvod ME čekají dnes na české basketbalistky, které od 17.00 vyzvou Černou Horu. „Je to soupeř, jehož řadím mezi první čtyři,“ říká trenér Lubor Blažek. Vedle vypořádání se s jejich fandy budou muset zastavit i jejich pivotku, naturalizovanou Američanku – Angelicu Robinsonovou.



Bude to jejich první vzájemné střetnutí v historii. Střet, kde si nedarují ani metr zadarmo. Ale také bitva, která mnohé napoví o jejich dalších šancích basketbalovém na mistrovství Evropy.

Česko versus Černá Hora, dnes od 17.00 v Temešváru.

„Je to hrozně těžký soupeř na začátek. Vždy na turnajích mají dobré začátky a v koncích doplácely na malou rotaci. Jejich typický basketbal je založený na individuálních činnostech, ale od MS výrazně zlepšily obranu,“ ví asistent trenéra Ivan Beneš a kouč Lubor Blažek ho doplňuje.

„Chtěli bychom hrát agresivně v útoku i obraně a mít rychlý protiútok. Jako jsme to zkoušeli v přípravě. Černá Hora je teď schopná hrát ve větších výškách a tam můžeme mít problémy. Naše cesta ale je hrát na málo bodů a hodně bránit. Nejsme tým, který je schopný soupeře přestřílet.“

Černohorky se mistrovství Evropy účastnily dosud jen dvakrát, ale hned před třemi lety skončily šesté. Navíc přibraly posilu – naturalizovanou Američanku Angelicu Robinsonovou, která svou výškou bude dělat Češkám pod košem veliké potíže.

„V přípravě s ní ještě nebyly úplně sehrané, ale od té doby na tom měly čas zapracovat. Je na nich vidět, jak se ji snaží více zapojit do hry, až se mi trošičku zdá, že to ovlivňuje tu jejich živelnou hru v dobrém slova smyslu. Nebyla tam ta přirozená nahodilost, která je jejich zbraní,“ všiml si Beneš.

Na druhou stranu se uvolnily ruce Jeleně Dubljevičové. Mají teď trochu přetlak na dlouhých, tak se posunula na pozici trojky,“ doplnil Beneš.

To český výběr se naopak zbavil zdravotních potíží. Nastoupit by proto měla i Kateřina Elhotová, která závěr kvalifikace vynechala kvůli nemoci.

„Je třeba si ale uvědomit, v jaké fázi přerodu se náš tým nachází a akceptovat kvality soupeře.  Černá Hora je soupeř, které osobně řadím první tři, čtyři,“ dodal na závěr trenér Blažek. 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud