5. března 2010 • 05:00

Problémy na úvod: Štěpánka trápí teplota

Autor: Sport - Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Finalisté Davis Cupu jdou do boje. Úkol zní jednoduše a zdánlivě i tak vypadá: vyhrát 1. kolo v Belgii. Může to být však zrádná past. Belgičtí singlisté Olivier Rochus s Xavierem Malissem jsou nebezpeční borci, antuka je pro Čechy nejhorší možný povrch a navíc jednička týmu není stoprocentně ready. Radek Štěpánek měl ve čtvrtek večer zvýšenou teplotu 37,2 a nad jeho zdravotním stavem zůstává před dnešní dvouhrou, do které je nasazený, otazník.



Začátkem prosince končili čeští daviscupový reprezentanti v Barceloně marný finálový boj s domácí supervelmocí se vztyčenými hlavami. Chytili se kolem ramen a společně si zakřičeli: My tu mísu stejně vyhrajem! Další útok na stoletý pohár Dwighta Davise začíná právě dnes a cíl je jednoznačný: postoupit přes 1. kolo, tím se vyhnout baráži a rozjet znovu vlak tenisové euforie.

Podívejte se na předzápasovou analýzu redaktora deniksport.cz Lukáše Hrona v České televizi »

„Neseme si sebevědomí z toho, že jsme to loni dotáhli do finále a můžeme porazit kohokoliv,“ kýve hlavou Tomáš Berdych, jenž duel otevře proti belgické jedničce Olivieru Rochusovi (59. na žebříčku). Zároveň však bylo víc než výmluvné, že při včerejším losu znělo z českých úst nejčastěji jedno slůvko: respekt.

Další vítězství v deblu.Foto Jaroslav Legner - Sport


Důraz na něj byl o to větší, že český tým není v ideálním rozpoložení. Štěpánek ve středu večer místo oficiální večeře polykal prášky a vitamíny, aby zahnal zvýšenou teplotu. Přitom on je motorem týmu nezbytným pro dvouhru i čtyřhru.

Belgie versus Česko
Pátek – 13.00
O. Rochus–BERDYCH
Malisse–ŠTĚPÁNEK

Sobota – 14.00
Darcis, Ch. Rochus–HÁJEK, DLOUHÝ

Neděle – 13.30
O. Rochus–ŠTĚPÁNEK
Malisse–BERDYCH

Pozn.: všechny zápasy vysílá živě ČT2

„Docela mě to vyděsilo,“ přiznal kapitán Jaroslav Navrátil. I fakt, že Štěpánek dnes nastoupí proti Xavierovi Malissovi až ke druhé dvouhře, není potěšující. Bude tak mít méně času na odpočinek před sobotní čtyřhrou, kterou by kapitán Navrátil jen se velkou nechutí absolvoval bez něj. „Snad se v pátek příliš neunaví,“ přál si.

V kombinaci se zkušenými belgickými singlisty Olivierem Rochusem a Malissem, oběma bývalými členy top 20 žebříčku, připomíná duel zrádnou léčku, jako když indiáni nalákají kovboje do soutěsky a tam je přepadnou.

„Lidi u nás si možná myslí, že to bude jasný zápas, jenže na kurtě pak nestojí nikdo z nich, ale my. A my musíme to utkání vyhrát. To je ten obrovský rozdíl,“ prohlásil Berdych, jenž podle kapitána v trénincích září a vypadá výborně.

Kulisy zápasu jsou diplomaticky řečeno rozporuplné. Hala Expodroom pro tři a půl tisíce diváků leží na předměstí městečka Bree v průmyslové zóně. Je schovaná mezi skladovými halami a pokud byste se chtěli zeptat na cestu, jedinými živými tvory, kteří byli před losem k vidění, bylo několik ovcí pasoucích se blízko odbočky do slepé ulice, na jejímž konci Expodroom stojí.

Štěpánek s Berdychem slaví další bod.Foto Jaroslav Legner - Sport


„První pocit byl hodně zvláštní. Člověk projíždí a vůbec netuší, u kterého skladu se zastaví a kde se vlastně bude hrát. Ale zevnitř je hala útulná, moc příjemná,“ chválil nakonec Berdych tenisové pódium, ve kterém se dnes ale čeká mizerná návštěva zhruba 1500 lidí. „Říkali nám, že tady není zájem o mužský tenis. Tady je prostě fotbal a pak Heninová s Clijstersovou,“ popisoval Navrátil.

Vítěz zápasu z Bree se potká od 9. do 11. července s lepším z dvojice Chile–Izrael. Zápas v Jižní Americe odstartuje však až v sobotu, neboť kvůli ničivému zemětřesení v Chile dorazili Izraelci do dějiště utkání až ve středu a neměli tedy předepsané čtyři dny tréninku před utkáním.

Štěpánek: Cítím se líp, v Davis Cupu budu zase riskovat


Na okruhu ATP prohrál tři z posledních čtyř zápasů, pere se s herní krizí a do toho ho zradilo i zdraví. Radek Štěpánek, jednička českého týmu, zakouší těžké časy. Ve středu večer měl zvýšenou teplotu a zůstává otázkou, jak zvládne řež v Belgii. Navíc se dnes postaví nebezpečnému Xavierovi Malissovi, jenž ho před pár týdny porazil.

Jak se cítíte den před úvodní dvouhrou?
„Už líp, ale ve středu to nebylo ideální. Něco na mě začalo padat, začaly mě bolet klouby, měl jsem zvýšenou teplotu lehce přes třicet sedm. Takže jsem raději zvolil odpočinek a nešel na oficiální večeři týmů. Teď už je to o trochu lepší a doufám, že se můj stav nezhorší a bude jen lepší.“

Není to risk jít do zápasu zdravotně rozhozený?
„Už jsem v Davis Cupu riskoval hodně. Prostě do toho jdu.“

Jenže do zápasu s Malissem nemůžete jít příliš sebevědomý. Před pár týdny v San Jose na betonu vás hladce přehrál 6:3, 6:4.
„Tohle bude jiný zápas. Antuka je jiná, atmosféra při Davis Cupu taky, hraje se na tři vítězné sety. Vím, co mě čeká a udělám všechno pro to, abych bod utrhnul.“

V Bree jste se sešli celý tým poprvé od prosincového finále v Barceloně. Vracejí se člověku vzpomínky na velký rok 2009 a posiluje ho to?
„Vždycky, když si oblečeme naše daviscupové oblečení, vracejí se nám vzpomínky. Ještě jsme před dvěma dny dostali medaile za finále z loňského roku. Ale pozor, tohle jsou už všechno jenom krásné vzpomínky a tady se začíná od nuly v úplně jiných podmínkách. Všichni do toho jdou s čistým štítem a každý má svou šanci zase před sebou. Proto je potřeba zůstat nohama na zemi a pokorně sbírat bod po bodu.“

Opory národního týmu.
Opory národního týmu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud