Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bývalý fotbalový reprezentant Svěrkoš ve válce: Víme, kolik mu Baník dluží!

Autor: nem, jík

Z laskavé matky je zlá macecha a ze slavného syna naštvaný muž. Václav Svěrkoš (31) svírá Baník v exekučním řízení kvůli ranci, který mu mateřský fotbalový klub údajně visí.

»Svěrky« přišel na Bazaly ve čtrnácti letech a pro ostravské fans je modla. Teď se tam však Vašek s třikrát operovaným kolenem snaží soudně vyválčit své bankovky.

„Jeden dluh je z hráčské smlouvy, druhý z ručitelského závazku Baníku za půjčky pana Petery,“ řekl Svěrkošův advokát Petr Kausta.

Jakou sumu má »Baníček« jeho klientovi vysolit, odmítl sdělit, nicméně Blesku se ji podařilo vypátrat. A není to kapesné pro fotbalistu bez angažmá na dva týdny.

„V případě Václava Svěrkoše se dnes jedná o 125 000 eur. Tolik požaduje po společnosti FC Baník Ostrava akciová společnost,“ uvedl náš zdroj blízký vysokým úředníkům Exekutorské komory.

Takže 3,5 milionu korun a na tahu je dnešní majitel Baníku Petr Šafařík, který jej koupil od svého předchůdce Tomáše Petery i s chlupy. Tedy coby ručitel i s pohledávkami útočníka Svěrkoše. Vyklopí je? To vůbec není jisté. Klub totiž složil peníze na takzvaný vázaný advokátní účet, k němuž se Svěrkoš nedostane, dokud kauza nebude dořešena. Mezi tím boss Šafarčík ukončil Václavovi kontrakt platný do roku 2016 s tím, že bývalý reprezentant flákal tréninky a s životosprávou byl na štíru. Inu vztah mezi vlastníkem a patriotem jako »z učebnice o lásce k vlasti«…

Kolotoč peněz kolem »Svěrkyho«


Rok 2003 + 95 milionů
Baník prodal Svěrkoše do Borussie Mönchengladbach.

Rok 2007 – 30 milionů
Svěrkoš odmítl Spartu a Ostrava ho vykoupila z Německa.

Rok 2009 + 50 milionů
Baník zpeněžil Svěrkoše ve francouzském Sochaux.

Rok 2011 – 22 milionů
Svěrkoš se za další výkupné vrátil na rodné Bazaly.

OSTRAVA NA NĚM VYDĚLALA 93 MILIONŮ