Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hysterie kolem gratulace nizozemského kouče Čechům: Tohle vytočilo Turky

Autor: nem, top

Pár slovíček uznání v mailu a je z nich obří aféra. Kouč Nizozemska Danny Blind (53) blahopřál českému nároďáku k postupu na EURO a Turci jsou z toho div živi.

Vzteky ohýbají už tak zakřivené šavle, protože nevěří, že Blind psal větu: „Gratuluji vám k postupu na mistrovství Evropy,“ jen tak nablind a z čiré slušnosti. Větří v tom pokus o fixlování.

"Drazí přátelé, chci vám pogratulovat k postupu na mistrovství Evropy." Dany Blind, kouč Nizozemska. Zhruba takový mail přišel na Strahov.Foto archiv Blesk

Věc se má totiž tak, že Vrbovi hoši s postupem do Francie v kapse hrají v sobotu kvalifikaci s Tureckem, které se pere o 3. místo ve skupině znamenající baráž právě s Nizozemci. Takže činovníci u Bosporu slyší za Blidovým »liebesbriefem« růst trávu nekalé motivace.

Asi tak, že by Čech a spol. měli reprezentaci půlměsíce na Letné s vervou rozkopat a v úterý to Nizozemcům v Amsterdamu v suchém triku pustit. Podle českých funkcionářů zavánějí palcové titulky tureckých médií jako: „Skandál!“ hysterií a paranoiou.

Slušná praxe

„Dostal jsem gratulaci od nizozemského svazu s tím, abych ji u nás tlumočil a předal,“ říká vedoucí národního áčka a adresát elektronické pošty Jaroslav Dudl. „Blahopřání mezi federacemi i kluby jsou naprosto běžná slušná praxe. I my jsme poblahopřáli Islandu k jejich postupu na Euro,“ dodává jednoznačně. „Gratulujeme, i když sami nikam nepostoupíme,“ připojuje tiskový mluvčí svazu Martin Gregor.  A tak by mělo ve zbývajícím dvojzápase dojít na slova šéftrenéra Pavla Vrby: „Nám je úplně jedno, jestli postoupí Nizozemsko, nebo Turecko.“