8. října 2015 • 11:20

Nejdrsnější zápas! V Albánii hlídá 1500 policistů, ale už létaly šutry

Autor: pod
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Možná nejrizikovější fotbalový zápas vůbec se odehraje dnes večer. V rámci kvalifikace na EURO 2016 se utkají Albánie a Srbsko. Jejich poslední duel se před necelým rokem změnil v bitevní pole a nedohrál se. Hrozí něco podobného i nyní? V Albánii dělají vše pro to, aby se tak nestalo. V pohotovosti je i armáda.



Na minulý vzájemný zápas asi hráči obou týmů jen tak nezapomenou. Utkání totiž narušil létající dron se zavěšenou vlajkou Velké Albánie. Tu pak strhl jeden ze srbských hráčů, čímž spustil strkanici s Albánci.

A pak vypuklo peklo, při kterém na plochu pronikli rozzuření srbští hooligans a ostře napadli fotbalisty soupeře, mezi nimi i tehdejšího slávistu Bekima Balaje, který dokonce dostal židlí. Po dlouhých debatách byl zápas předčasně ukončen.

Utkání bylo nakonec kontumováno ve prospěch hostující Albánie, oba národní týmy zároveň obdržely tučné pokuty.

VIDEO | Peklo, které nastalo v minulém utkání Srbska s Albánií

Kámen na srbský autobus

Zástupci Albánie se nyní snaží, aby se podobné záležitosti neopakovaly. Na rozdíl od Srbů totiž stále hrají o postup na EURO. Na utkání má proto dohlížet 1500 příslušníků státní policie, 400 zaměstnanců bezpečnostních agentur najatých albánskou fotbalovou asociací a 100 důstojníků z albánské národní gardy.

Jenže fanoušci si přesto již našli cestu, jak srbským hostům duel znepříjemnit. Skupina Albánců zaútočila na srbský autobus, kterému kamenem rozbila přední okno. Nikomu se naštěstí nic nestalo.

Incident s kameny ale podle šéfa srbského fotbalu Tomislava Karadžiče vyvolává pochybnosti, zda je místní policie schopná situaci zvládnout.

„Pokud se úroveň zajištění bezpečnosti nezmění, přijdou potíže. Ale zaručili se (albánská policie), že se to nebude opakovat. Uvidíme, co přijde,“ citovala Karadžiče agentura Reuters.

Hráči válčit nechtějí

Srbští hráči nicméně konflikty nechtějí. „Hrajeme fotbal, nejdeme válčit, bude to zápas jako každý jiný,“ tvrdil záložník Olympiakosu Pireus Luka Milivojevič.

Trochu jiný názor měl jeho spoluhráč, obránce Fiorentiny Nenad Tomovič. „Budou se nám chtít pomstít za to, co se stalo v Bělehradě, nesmíme se nechat rozhodit. Co si budeme povídat, panuje mezi námi velká rivalita, a právě proto půjdeme za vítězstvím,“ řekl.

Zda bude na stadionu Elbasan Arena, kam se vejde 12 800 diváků, klid, se teprve uvidí. Srbští fanoušci každopádně na utkání nemají přistup. Rizikový zápas začíná ve 20:45.

Balaj po napadení přiletěl do Prahy: Byl jsem ze Srbů vyděšený
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud