Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš propálil Jágrovo tajemství: Chce žít v Americe?!

Autor: top

Změnil snad názor, že po konci v NHL bude žít v Česku? Chce Jaromír Jágr (44) zůstat za mořem? Tyhle domněnky mohl vzbudit ministr Andrej Babiš, když v televizi prozradil, že hokejový bůh žádá v USA o tzv. zelenou kartu.

Jágra , jenž v minulosti finanční injekcí od Babiše dotoval kladenskou mládež a č. 68 na oplátku hrálo v reklamě na jeho kuře, použil šéf ANO jako příklad při svém komentáři k migrační krizi.

„Zeptejte se Jardy Jágra, jak požádal o zelenou kartu. No proč mu ji nedal ten Obama v přímém přenosu NHL? Vždyť si druhý nejlepší hokejista, Jardo, tady máš zelenou kartu. Ne, on musí vyplnit ten formulář,“ hřímal Babiš v přímém přenosu na ČT24.

Vlastnění zelené karty je jak známo jeden z mála způsobů, jak dlouhodobě legálně pobývat a pracovat ve Spojených státech. Ale proč o ni, proboha, žádá Jágr, který v NHL hraje a možná ještě několik let hrát bude na klasické pracovní vízum? A jenž plánuje, že pak kariéru uzavře v Kladně?

Jaromír Jágr má zase v útoku nové spoluhráče, úspěšný je přesto dál
Jaromír Jágr má zase v útoku nové spoluhráče, úspěšný je přesto dál

„Je to čistě Jaromírova osobní záležitost,“ nechtěl věc obšírněji rozebírat jeho nejbližší spolupracovník a kamarád Petr Exner, známý jako Šána.

Podle informací Blesku smýšlí nejslavnější rodák z Hnidous čistě pragmaticky. Na tom, že časem znovu oblékne dres mateřského klubu a pokud Bůh dá, s milovanou Veronikou vychová potomky v rodné vlasti, se údajně nic nemění.

Zároveň ale hodlá mít dál otevřené dveře i do Ameriky. V Pittsburghu stále vlastní dům, náramně se mu zalíbilo na Floridě, kde mu svědčí zdejší prostředí a je víc než pravděpodobné, že se sem bude chtít často vracet. Právě to mu umožní zelená karta. A proč ji raději nezískat hned, když se za oceánem trvale pohybuje, než o ni potom složitě žádat z Česka...

Co je tzv. zelená karta

* identifikační karta legálního obyvatele USA, který nemá americkou státní příslušnost

* její držitel může trvale pobývat na území USA, pracovat zde nebo studovat, využívat zdravotnické služby atd. a až na pár výjimek má stejná práva jako rodilý Američan

* kartu lze získat v každoroční loterii, v níž ale uspěje jen jedno až dvě procenta žadatelů (z celkového počtu asi 9 milionů uchazečů), kteří pak ještě musí splnit další podmínky

* karta platí na doživotí, po pěti letech lze požádat o americké občanství

* výsledky letošní loterie budou známé v květnu, zda se bude konat i napřesrok je po Trumpově zvolení otázkou