Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman zhodnotil gesto Koukalové s rukou. A zapomněl, že je vdaná!

Autor: rou

Prezident republiky Miloš Zeman zřejmě nezaznamenal, že nejlepší česká biatlonistka Gabriela Koukalová už je nějaký ten pátek vdaná... V pořadu TV Barrandov Týden s prezidentem ji totiž jmenoval jako Soukalovou. A také promluvil o jejím gestu, kdy nepodala ruku šéfovi mezinárodní biatlonové unie (IBU).

Čeští biatlonisté dlouhodobě vyjadřují velkou nespokojenost s tím, jak vedení jejich sportu zareagovalo na výsledky dopingové zprávy, že ruský stát ve velkém podporoval doping svých sportovců, včetně několika desítek biatlonistů.

Gabriela Koukalová svůj postoj prezentovala na závěrečném podniku Světového poháru v Norsku mimo jiné i tím, že při jednom ze slavnostních ceremoniálů odmítla podat ruku prezidentovi IBU Andersi Bessebergovi.

Všichni se diví mé odvaze. Do Ruska příště nepojedu, slíbila Koukalová - čtěte ZDE »

UNIKÁTNÍ VIDEO: Sezona Koukalové? Dva glóby, pět milionů, 462 tref do terče
Video se připravuje ...

„Pokud jde o paní Soukalovou,“ začal prezident Zeman svůj komentář na toto téma v TV Barrandov a spletl si tak jméno české biatlonové hvězdy, která je už téměř rok vdaná za Petra Koukala a přijala jeho příjmení.

Koukalová už je na dovolené: Unesl mě manžel, zdravím z nadmořské výšky nula - podívejte se ZDE »

„Já jsem měl velmi podobný problém,“ pokračoval nicméně český prezident a spustil svou historku o návštěvě olympiády. „Přiletěl jsem do Rio de Janeira, protože mě předseda Mezinárodního olympijského výboru naznačil, neříkám přislíbil, že Martina Sáblíková dostane takzvanou divokou kartu, aby se mohla účastnit olympiády v Riu,“ popisoval Zeman, který za start české rychlobruslařky v olympijské časovce na kole hodně bojoval.

Gabriela Koukalová a její pozdrav fanouškům "z moře".
Gabriela Koukalová a její pozdrav fanouškům  "z moře".

„Ono to tak zpočátku i vypadalo, protože tam byla jedna Ruska, která právě byla obviněna z dopingu a byla vyřazena, takže tam bylo jedno volné místo a ten slib se dal splnit. Pak komise obvinění z dopingu stáhla, takže Ruska se účastnila soutěže, místo pro Martinu Sáblíkovou se uzavřelo a já byl poněkud naštván, že se nepodařilo přesvědčit předsedu MOV, aby Martině tu divokou kartu dal,“ zavzpomínal prezident a dostal se k pointě příběhu. „Přesto jsem mu se zaťatými zuby podal ruku,“ dodal.

Ještě před tím se obecně vyjádřil i o situaci českého sportu a odmítl, že by mu pomohlo například ministerstvo sportu.

„Je iluze si myslet, že problém sportu vyřeší samostatné ministerstvo. To je jako kdyby se kvůli útlumu ve stavebnictví ustavilo ministerstvo stavebnictví… Vznikla by zbytečná instituce se spoustou úředníků,“ odpověděl Miloš Zeman. „Stát se nestará o mládežnický sport, a tam je ta základna pyramidy,“ dodal v pořadu, který moderuje i manželka jeho kancléře Alex Mynářová.