Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ošklivé praktiky tenisových hvězd: Jak se chovají Šarapovová a spol.?

Autor: pan
  • Jak se chovají k soupeřkám Šarapovová, Bouchardová či Serena Williamsová?

    Jsou hvězdami ve svém oboru. Na kurtu drtí většinou soupeřek, pořadatelům jejich účast zajišťuje tučné zisky od sponzorů i televizních společností. Ne každá tenisová superstar se však dokáže chovat jako vzor dokonalosti Roger Federer. Platí to u mužů i u žen. Jak to chodí mezi tenistkami, o tom se v rozhovoru pro Tenis Arenu rozpovídala bývalá výborná česká hráčka Klára Koukalová.

  • MARIA ŠARAPOVOVÁ

    Maria Šarapovová nemá mezi hráčkami moc zastáníFoto Reuters

    Po patnáctiměsíční dopingové pauze se letos v květnu vrátila na kurty jedna z největších osobností tenisového světa Maria Šarapovová. Zdaleka ne každou hráčkou by její návrat vítán s nadšením. Spíše naopak. Proti udělování divokých karet pětinásobné grandslamové šampionce se ohradila řada hráčů i hráček.

    Poměrně negativní pověst měla třicetiletá Ruska už předtím. "Když jsem trénovala na turnajích a po mně na kurt přišla Šarapovová, tak jsem jí normálně pozdravila. A ona? Jen se ke mně otočila zády. Má kolem sebe bublinu. Vlastně jsem ji nikdy neviděla se s někým bavit, v šatně už vůbec ne; tam ona ani moc nechodí, často se sebere a hned po tréninku jde na hotel," hodnotí chování legendy Koukalová.

  • VIKTORIA AZARENKOVÁ

    Běloruska Victoria Azarenková pózuje fotografům v přitažlivém prostředí melbournské botanické zahradyFoto Profimedia.cz

    Po mateřské pauze se na kurty brzy vrátí i další bývalá světová jednička Viktoria Azarenková. Ani běloruská tenistka se netěší mezi některými hráčkami příliš velké oblibě.

    "Azarenková je podobná jako Šarapovová, taky trošku ignorantka. Aby při příchodu do šatny pozdravila, to jsem asi neslyšela.  A hlavně: člověk ji nepotká bez sluchátek, říct ahoj ani nemá smysl," říká o dvojnásobné vítězce Australian Open Koukalová. 

  • SERENA WILLIAMSOVÁ

    Serena WilliamsováFoto Barbora Reichová (Sport)

    V plnění mateřských povinností střídá Viktorii Azarenkovou asi nejlepší tenistka všech dob - třiadvacetinásobná grandslamová šampionka Serena Williamsová.

    Příliš velkým respektem k soupeřkám však netrpí ani ona. "Serena, ta nezdraví krom Američanek nikoho," nešetří tenisovou královnu česká tenistka.

  • EUGENIE BOUCHARDOVÁ

    Bouchardová zápas proti Šarapovové prožívala velmi emotivněFoto Reuters

    Eugenie Bouchardová je považována za jednu z nejkrásnějších tenistek na okruhu, které byla ještě nedávno předpovídána hvězdná budoucnost. Třiadvacetiletá Kanaďanka byla pátou hráčkou světa, v roce 2014 se prala ve finále Wimbledonu o titul s Petrou Kvitovou.

    Od té doby se i díky zranění na kurtech spíše hledá. Na žebříčku jí patří až 57. příčka, mnohem více než tenisovými úspěchy však na sebe upozorňuje fotkami na sociálních sítích a mimotenisovými aktivitami.

    "Blýskla" se i před fedcupovým utkání Kanady se Slovenskem v roce 2014, kdy odmítla své soupeřce Kučinové podat ruku. "Proč bych měla přát soupeřce před zápasem hodně štěstí, to nemá cenu," vysvětlila svůj krok tehdy dvacetiletá Kanaďanka.

    To samé arogantní tenistka předvedla o rok později opět v rámci Fed Cupu - její obětí tentokrát byla Rumunka Alexandra Dulgheruová. "Není v tom nic osobního. Jen prostě nevěřím na to, že své soupeřce přeju všechno nejlepší před zápasem. Ale po utkání jí samozřejmě ruku podám, ať se stane cokoli," řekla Bouchardová v televizním rozhovoru.

  • ERNESTS GULBIS

    Lotyš Ernests Gulbis útočí v Paříži na své první grandslamové finále kariéryFoto Reuters

    Ani mezi muži není o horkokrevné borce, kteří se s etiketou příliš nezdržují, nouze. Mezi ty "nej" patří i lotyšský bouřlivák Ernests Gulbis, který kdysi s jistotou prohlásil, že bude světovou jedničkou. Momentálně mu patří 230. pozice.

    Syn jednoho z  nejmocnějších mužů Lotyšska na sebe pozornost strhl už několikrát. "Pokud mám být upřímný, rád někdy provokuji. Už několikrát jsem o Nadalovi a spol. řekl, že jsou nudní, nezábavní a podobně. Chovají se pořád stejně podle zajetých kolejí. Nechci být jako oni, chci být jiný," říkal tenista, který bez obalů kritizoval i tenisové "bohy" Federera s Djokovičem.

  • NICK KYRGIOS

    Nick Kyrgios se raduje ve čtvrtfinále Davis Cupu v zápase proti Johnu Isnerovi z USAFoto Reuters

    Obrovská budoucnost je předpovídána Nicku Kyrgiosovi. Má to podmínku. Dvaadvacetiletý Australan musí nejdříve porazit soupeře, který sídlí v něm samém. Vlastní horkokrevnost a těžko kontrolovatelnou impulzivnost, která často vyústí až v nemístné chování k soupeřům.

    Během utkání v Montrealu v roce 2015 to poznal i Švýcar Wawrinka. "Sorry, Stane, ale kámoš ti spal s přítelkyní. Spal s ní můj kamarád Kokkinakis," odrovnal svého soupeře Kyrgios. Taktika fungovala. Do té doby dominantní Wawrinka utkání ztratil.

    "Nevím, co k tomu dodat, tohle chování by na kurty ani mimo ně patřit nemělo. Něco takového bych neřekl ani svému největšímu nepříteli. Je hrozné, když vám takovou věc řekne kolega, ukazuje to, že k vám nemá nejmenší respekt, nikdy bych nečekal, že se něco podobného někdy stane," říkal po utkání šokovaný Wawrinka.

    Zdaleka nešlo o jediný výstup dvaadvacetiletého tenisty. Kyrgios si běžně vyměňuje ostřejší názory s rozhodčími, stranou nezůstanou ani fanoušci.

  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###