Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Velebit dopingové tituly na ČT? Fanoušci se bouří, Záruba důrazně odpověděl!

Autor: zal

Stačila jedna ostrá poznámka a poprask byl na světě. A v jeho středu je Helena Fibingerová (68) – bývalá koulařka, která sice nikdy neměla dopingový nález, ale leží na ní stín 70. a 80. let.

Když Helena Fibingerová v roce 1983 vyhrála historicky první světový šampionát, poslala čtyřkilové náčiní do dálky 21,05 metru, přičemž její maximum je ještě o metr a půl dál. I proto při středečním londýnském vítězství Číňanky Kung po výkonu 19,94 metru zazněla v České televizi věta, že o takových výkonech si současné koulařky „mohou nechat jen zdát“.

Jenže nejednoho diváka u televize taková poznámka popudila. „Nekritický vztah redaktorů ČT Sport k československým atletkám z 80. let Michalem Dusíkem počínaje a bohužel Robertem Zárubou konče, nikdy neskousnu,“ ozval se na Twitteru jeden z nich, čímž trefil hřebíček na hlavičku. Řada dalších následně potvrdila, že vychvalování rekordů z doby státem řízeného dopingu považuje minimálně za nešťastné.

Helena Fibingerová na pražském mistrovství Evropy v roce 1987
Helena Fibingerová na pražském mistrovství Evropy v roce 1987

Štít veřejnoprávního média okamžitě a srdnatě k obraně pozvedl právě Záruba, který na šampionátu moderuje studio. „Mýlíte se. Nikdo je nevyzdvihuje. Ale nebudeme se ani tvářit, že neexistují,“ napsal v reakci na poznámku, že jsou hvězdy pošmourných let nemístně vyzdvihovány nad současné sportovce. „Jejich rekordy zatím platí. Pardon, cenzurovat je nebudeme. Obávám se, že zaměňujete zmínku za adoraci,“ dodal zkušený komentátor.

Nicméně celá kauza dobře vystihla to, co slovy následně ve stejné diskuzi popsal sportovní novinář Luděk Mádl: „Nevyrovnali jsme se s komunismem a jak vidno, nevyrovnali jsme se od roku 1989 ani s tématem dopingu ve sportu.“