Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kvitová ukázala, jak ji lupič zmrzačil: Ukazováček držel na vlásku!

Autor: ps, top

Z toho pohledu mrazí! Přeříznutých sedm šlach na všech pěti prstech, dva nervy, všude krev, ukazováček visící na vlásku. Takhle strašně vypadala ruka Petry Kvitové (27) poté, co ji loni před Vánocemi pořezal lupič v jejím prostějovském bytě. Tenistka teď poprvé souhlasila, aby operatér MUDr. Radek Kebrle snímek její zmrzačené levačky zveřejnil.

Jaký byl pohled na Petřinu ruku, když dvojnásobnou wimbledonskou vítězku ono úterý 20. prosince dostal doktor Kebrle na operační sál ve špitále ve Vysokém nad Jizerou, si až dosud mohl člověk jen představovat.

Zveřejnit fotku Kvitová dlouho odmítala. Nechtěla být za chudáčka. Ukazovat řezné rány na ruce, kterou potřebuje k tenisu ze všeho nejvíc, považovala dlouho za nevhodné. Teprve nyní tak s jejím souhlasem učinil chirurg Kebrle při rozhovoru pro deník MF Dnes, který snímek jako první otiskl ve středečním vydání. Fotografie byla poté poskytnuta i Blesku.

Vše o přepadení Petry Kvitové: Pořezná ruka, operace, léčba, pachatel uniká - čtěte ZDE »

Ruka Petry Kvitové na operačním sále
Ruka Petry Kvitové na operačním sále

„Petra všechny fanoušky naladila červnovým vítězstvím na turnaji v Birminghamu. Najednou leckdo pochyboval, že se jí skutečně něco stalo. Vyskytly se různé spekulace, jestli si neublížila sama. Jestli to není pojistný podvod,“ vysvětlil Kebrle pro MF Dnes jeden z důvodů, proč hororový obrázek pustil do světa právě nyní. „Setkáváme se s různými sebevražednými pokusy. Lidé si dokážou provést leccos. Ale tohle není poranění, které by si člověk udělal sám,“ ujistil.

Blesk už v prosinci jako první informoval, že dosud neznámý útočník při přepadení držel ostrou čepel nože u tenistčina krku. A když se Kvitová instinktivně bránila, pořezal jí ruku.

Jak vážně, je nyní více než patrné. „Jedná se o operační fotku ze sálu, když jsme Petru uspali a sundali krytí. Vidíme rány na všech prstech, ukazovák je vyklopený, konečný článek nedrží, kloub je viditelně poškozený,“ popsal pro MF Dnes Kebrle. „Zkušený člověk zjistí, co se přihodilo. V tomto případě se jedná o chycení nože. Všemi prsty, velkou silou. Úraz odpovídá tomu, jak Petra situaci popsala. Měla nůž pod krkem, chytila ho svou dominantní rukou, i palec měla přes střenku,“ zopakoval Kebrle, co vyčetl už před prosincovou čtyřhodinovou operací, při níž své významné pacientce dal ruku znovu dohromady.

Kvitová sevřela čepel nože, lékař operoval 3,5 hodiny. Kdy se vrátí k tenisu?
Video se připravuje ...

Až zázračně brzy, o pouhých pět měsíců později, se Kvitová slavně vrátila na kurty při French Open. Televizní kamery tehdy dobře zachytily jizvy, které jí na ruce zůstaly a které ji při hře stále limitují. Už tenkrát se nabízelo, podrobně odkrýt, co přesně pachatel Petře způsobil.

„Od začátku jsme byli dnes a denně bombardováni žádostmi, abychom Petřinu ruku ukázali. Ona byla proti. Chtěla se vracet jako tenistka po zranění a ne, aby ji každý litoval. Nyní, když už má comeback za sebou, svolila, aby doktor Kebrle rozsah jejích zranění ukázal,“ řekl Blesku mluvčí tenistky Karel Tejkal. „Každý teď může vidět, jaký je to zázrak, že se Petra dokázala vrátit na kurty. A ona tím definitivně uzavírá těžkou kapitolu svého života.“

Ano, svět dnes vidí tu drsnou fotku poprvé, ale u Petry už patří do její minulosti. Lvice z Fulneku se zase dávno pere v kolotoči WTA. Byť se jí poslední dobou nedaří. „Věděla jsem, že návrat bude hodně těžký, ale nečekala jsem, že až tak moc,“ přiznala po pondělí porážce v 1. kole na turnaji v New Havenu, která byla její pátou z posledních osmi zápasů. „Mohla jsem hrát lépe, ale pořád nejsem stoprocentně ve své kůži. K tomu mám ještě dost daleko.“

I z nově zveřejněného snímku je ale jasné, že českou šampionku jen tak něco nepoloží. A že se bude dál rvát o vítězství. I když tu nejdůležitější bitvu – návrat k tenisu, už vyhrála...

Vše o Petře Kvitové najdete ZDE »

Kvitová: Je mi jedno, jak dlouho to potrvá, chci se vrátit
Video se připravuje ...