Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Česká šampionka o tajích pole dance: Tanec na tyči zaujme víc než striptýz!

Autor: Jaroslav Kalina

Dojem vzbuzují pohyby, ne svlékání. Na tomto faktu je založen mladý, zato velice populární taneční sport zvaný pole dance. Velké jméno si v něm vypracovala i česká tanečnice Růžena Kunstýřová. "Když se chlapi koukají na striptýz, tak se holka svlékne a tím to hasne. Když se však ukáže pole dance tanečnice na tyči, nikdo z přítomných nespustí oči z ní az toho, co předvádí," prozradila věčně usmívající se vítězka mistrovství světa a České republiky z roku 2015.

Dejte jí peníze a ona se vám u tyče svlékne. Ne, nic takového u pole dance neplatí! Mezi kroucením se u naleštěné tyče a tančení na ní je pořádný rozdíl. Úspěšnou českou reprezentantku Růženu Kunstýřovou tak velice mrzí, když někomu přijde tento sport jako pohoršující. "Každý má svůj názor, ale tohle nikdy nepochopím. Moc dobře vím, jak velké úsilí a námahu jsem vynaložila už jen pro to, abych se na tyči vůbec dokázala udržet."

Jak vy osobně vnímáte pole dance?
"Je to poměrně mladý sport. Základy má starší měně než dvacet let, ale každým rokem si buduje čím dál větší prestiž. Má různá odvětví. Já se nejradši věnuji pole sportu. Neustále vznikají všemožné světové federace, které pole dance zaštiťují. Už jen kvůli jejich snaze mě mrzí, že se najdou lidi, kteří ho pořád berou jen jako striptýz u tyče, jenomže tak to vůbec není."

A jak tedy?
"Ať už se to někomu líbí nebo ne, tak pole dance bude vždy souviset se striptýzem. Ostatně mají stejnou historii. Je třeba si uvědomit, že pole dance neoslňuje svlékáním, ale pohyby na tyči. Když se projdete po Václavském náměstí, tak narazíte klidně na deset klubů, kde se dělá striptýz. Nicméně i tam se najdou holky, které se jen nekroutí u tyče, ale občas na ní vylezou a něco předvedou. Jsou i případy, kdy se poledancerky shání právě ve strip clubu. Najde se hodně takových dívčin, které tancují pole dance na těchto místech. Ony se však nesvléknou. Ukáže parádní akrobatické vystoupení s propracovanou choreografií, které navíc vypadá sexy."

Na tyči jste dokázala vytancovat titul mistryně světa v roce 2015 a jste rovněž šampionka České republiky. Zažila jste i přes tyto úspěchy nějaké narážky?
"Jednou ano. S Veronikou Řehořovou, se kterou jsem vyhrála doubles na mistrovství světa, nás pozvaly do televize a moderátorka s námi celou dobu mluvila jen tím způsobem, že jsme nemohly odpovědět jinak než ano nebo ne. A najednou se zeptala, zda se nás dotýká, když někdo nazývá poledancerky jako striptérky. S Verčou jsme se na sebe podívaly a nevěděly, co říct. Ve finále ze mě vypadlo, že nedotýká, protože striptýz s námi a pole dancem nesouvisí. A je to tak, my se nikde nesvlíkáme! Pole dance dokáže zaujmout jinak."

Číst si ve vzduchu na tyči v tramvaji? Pro Růženku Kunštýřovou žádný problém
Číst si ve vzduchu na tyči v tramvaji? Pro Růženku Kunštýřovou žádný problém

VIDEO: Vítězný tanec Růženky Kunstýřové na MS v Pole sport 2015

Popularitu zkrátka vzbuzuje především výkon na tyči, viďte?
"No jasně. Obecně se pole dance stává v poslední době čím dál populárnější. Neroste pouze zájem o tancování, ale samozřejmě také o byznys. Zvou si nás na různé firemní akce, oslavy narozenin, dokonce i na maturitní plesy. Vedle žen v jakémkoliv věku se o tanec na tyči zajímají i chlapi! Velice oblíbený se stal u dětí."

Může se stát, že některým lidem přijde pole dance u dětí jako pohoršující...
"Každý má svůj názor na věc, ale tohle nikdy nepochopím. Vezměte si třeba gymnastiku. Při tomhle sportu jsou malé holčičky kolikrát zmalované jako ženský a trikoty mají zařízlé pomalu jako tanga. Jako malá jsem dělala latinskoamerické tance a trenér na mě rval: 'Buď sexy a sváděj,' tak mi opravdu nepřijde, že by byl pole dance něco pohoršujícího či pedofilního. Je to prostě akrobacie, a pokud tvrdí někdo opak, tak ať se jde klidně koukat na striptýz a křičí na mě, že jsem striptérka. Moc dobře vím, kolik dřiny se musí do toho vynaložit. Je k tomu potřeba určitá průprava a bez ní bych se nedostala tam, kde jsem nyní."

Čemu jste se věnovala ještě před tím, než jste poprvé vyskočila na tyč? "Latinskoamerické tance jsem zmínila, Také jsem dělala krasobruslení a hrála kulečník. Latinu mám velice ráda a baví mě doteď. Kvůli zdravotním problémům jsem však musela přestat aktivně tancovat. Pak jsem si musela hledat větší zdroj obživy, abych se osamostatnila a nebyla závislá na rodičích."

A do toho přišel pole dance ...
"Skončila jsem s aktivním tančením a přišla jsem do Centra Tance v Praze s tím, že už nebudu vrcholově tančit a žádala jsem o víc lekcí, na kterých bych mohla učit. Řekli mi, že víc lekcí latinskoamerických tanců dostat nemůžu, ale zrovna v tu chvíli hledali lektorku na pole dance."

Slyšela jste před touto nabídkou něco o tomto sportu?
"No zeptala jsem se, co to je. (směje se) Řekli mi, že to je tanec na tyči. A hned se mi vybavil striptýz. Odpověděla jsem jim, že tohle nejspíš nepůjde. Vysvětlili mi, že to není nic sprostého a je to především akrobacie. A ta tehdy u mě vůbec nebyla tématem, protože jsem neuměla šplhat a viset hlavou dolů. Ale nakonec jsem nabídku přijala a od roku 2009 jsem začala s pole dancem."

VIDEO: Takto si Růžena Kunstýřová podmanila Mistrovství ČR 2015

Jak na pole dance reagovali rodiče?
"Máma by mě podpořila asi úplně ve všem. Táta s tím měl chvíli problém. Byla jsem pro něj vždycky jeho malá holčička a najednou si pod tím vybavil kroucení u tyče, což jsem u pole dance nikdy neviděla. Nicméně si k tomu táta rovněž našel pochopení. Bylo to po jednom fotbalovém zápase a po cestě ze hřiště jsme na křižovatce narazili na dopravní značku, na které jsem mu pole dance předvedla. V té chvíli zjistil, že se nekroutím jen u tyče a dělám něco úplně jiného a především zajímavějšího. Po tomto vystoupení se stal mým manažerem."

A co reakce od vašeho blízkého okolí? Utkvěla vám nějaká v paměti?
"Ano, obzvláště mě dostala poklona, kterou mi složil jeden opilý pán."

Povídejte...
"Jednou jsem měla vystoupení na vesnici při fotbalovém utkání. Po něm za mnou přišel nějaký opilý chlap, který mě plácl přes záda a řekl: 'Ty jsi takový hovado na té tyči! Musíš mít v sobě silný jádro.' Tohle je pro mě nejkrásnější lichotka, jakou jsem kdy dostala."

Jak jste se vlastně naučila pole dance?
"Když jsem s pole dance začínala, tak v Centru Tance byly tři lektorky. Ani jedna už pole dance dnes nedělá. První si při tom totiž zlomila ruku, druhá přišla s vyhřezlými plotýnkami a třetí otěhotněla. Každopádně jen jedna z nich si na mě našla půl hodiny, během které mi ukázala základní spiny, tedy točení kolem tyče s nohama ve vzduchu. To jsem jakž takž zvládala. No a pak přišlo na šplh. Pochopila jsem ho, ale chyběla mi síla. Nakonec mi jen jednou ukázala věšení hlavou dolů a pak odešla. Tak jsem to zkoušela nejdřív na jednu stranu, na kterou to nešlo. Na druhou už se mi to povedlo, ale nevěděla jsem, jak dolů. (směje se) Tohle byla moje první zkušenost. Chtěli, abych učila pole dance, takže jsem měla neomezený přístup do sálu. Vždycky jsem byla zvyklá na sobě makat, tak jsem dennodenně trénovala." 

Kam byste zařadila český pole dance ve světové konkurenci?
"Nebojím se říct, že české tanečnice patří ke světové špičce. Neříkám to jen z toho důvodu, že jsem Češka. Je to pravda. Jsme sice malá země, ale pravidelně sbíráme úspěchy. Výbornou konkurencí jsou však Rusky. Sice skoro neumí jiný jazyk než ruštinu, ale mají pod kůží skvěle zarytý balet a atletiku. Podobně jsou na tom v Číně. Dobře si vede i Itálie. Nicméně český pole dance má úspěch doma i ve světě."

VIDEO: Své nadání předvedla česká Pole Dance tanečnice v televizní show ČESKO SLOVENSKO MÁ TALENT 2015

VIDEO: V československé talent show se v roce 2015 dostala až do semifinále

RŮŽENA KUNSTÝŘOVÁ (29)

Profese: lektorka a profesionální Pole Dance tanečnice

Úspěchy: mistryně světa v Pole Sport - solo ženy av Doubles s Veronikou Řehořova 2015, 2x mistryně České republiky v Pole Sport - solo ženy (2014, 2015) av Doubles s Veronikou Řehořova 2015, 2x vítězka POLE BATTLE LEAGUE (2013, 2014), 2. místo na 1. mistrovství Pole Dance Česka a Slovenska (2012)

Zajímavost: V roce 2015 se zúčastnila talentové show ČESKO SLOVENSKO MÁ TALENT, ve které se v Pole Dance protančila až do semifinále soutěže.
Společně s otcem Pavlem Halamkou hrají závodně kulečník. V roce 2009 vyhráli Mistrovství České republiky.