Ochutnávač! S českými fotbalisty letí na východ poprvé v historii kuchař
Divoký Východ! Něco tam sníte a pak se místo fotbalu kroutíte v křečích na klozetu. Právě tohle nemůže nároďák potřebovat, a proto si s sebou vzal kuchaře. Kulinářský mistr Rudolf Juriga je prvním mužem od plotny, který bude na cestách chránit žaludky Rosického a spol. V Turecku a v Kazachstánu jim má zajistit stejnou péči, jakou měli římští císařové.
Pane Jurigo, jak jste se k reprezentaci dostal?
„Točil jsem se kolem reprezentace už na Euru před dvěma roky. Staral jsem se tam o všechny, byli se mnou spokojení. Mám se svazem smlouvu a teď mě zase chtěli.“
Jako první letíte s týmem na cesty. Hrozí hráčům v Turecku a v Kazachstánu nějaké nebezpečí z kuchyně?
„Myslím, že ne, protože budeme ve špičkových hotelech. Je to ale Dálný východ, takže jde spíš o prevenci. Budu dohlížet na to, aby jídlo bylo z čerstvých surovin, a ne moc kořeněné. Budu ho ochutnávat.“
To nikomu nevadí, že tamním kolegům koukáte pod ruce?
„Ne, vesměs bývají vstřícní a je to domluvené dopředu. Tak se to dělá. Můžu být od začátku přípravy jídel v kuchyni.“
Fotbalistova strava v sezoně, to jsou oficiálně samé těstoviny, kuřecí maso a ryby. Nebo si dají i lepší mňamku?
„Víte, občas to může být i zvěřina. Také hovězí , ale to musí být pravá Argentina, nebo jehněčí. Právě to je v Kazachstánu hodně na jídelníčku, takže zkontroluju, aby bylo v pořádku.“
A jakou vlastní specialitu byste nabídl nám, kteří se nemusíme tolik hlídat?
„Je podzim, tak také zvěřinu. Daňčí steak s kaštanovým pyré a marinovanou hrušku. Může být?“
Beru, ale nejdříve povězte, jak dlouho už vaříte?
„Od roku pětaosmdesát, a teď jsem v Jablonci. Dvanáct let jsem vařil v cizině. Německo, Rakousko, Švýcarsko.“

