Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Kodeš slyšel v nemocnici po transplantaci srdce dobré zprávy: Za rozvod 8,4 milionu?

Autor: Petr Žaloudek

Jeho rozvod trval 20 let, dalších 5 let se soudí kvůli odškodnění za úmorné procesní průtahy. Teď má legendární Jan Kodeš (68), který je po transplantaci srdce, blízko k vítězství.

Vyhrát tuhle právní bitvu musí být snad ještě těžší než triumfovat na tenisovém Wimbledonu, čehož Kodeš dosáhl v roce 1973. Česká justice řešila majetkové vypořádání jeho prvního manželství nekonečných 20 let. Když pak žaloval ministerstvo spravedlnosti o vzniklou škodu kvůli nepřiměřeně dlouhému řízení, rozjel se další kolotoč.

Obvodní soud pro Prahu 2 žalobu, která požaduje odškodnění 8,4 milionu korun, v roce 2009 zamítl. Po sérii odvolání a dovolání soudci nakonec přiřkli Kodešovi nárok na 358 375 korun, s čímž se však nesmířil a dohnal spor až k Ústavnímu soudu.

A ten dal v květnu tenistovi za pravdu. „Tuto náhradu (358 375 Kč – pozn. red.) Ústavní soud při celkovém pohledu na stěžovatelův případ považuje za nespravedlivou, extrémní, a proto neústavní,“ píše se v nálezu.

Včera se tak spor dostal zpět před obvodní soud. Kodeš, jenž minulou středu podstoupil úspěšnou transplantaci srdce, se z líčení pochopitelně omluvil. Jeho advokátka pak potvrdila, že žaloba platí v plném rozsahu. „Zdejší soud je vázán nálezem Ústavního soudu, jakkoliv žalovaná strana s rozhodnutím nesouhlasí,“ zmínila rezignovaně právní zástupkyně ministerstva spravedlnosti.

Soudce si vzal týden na rozmyšlenou. Nicméně se zdá, že Jan Kodeš by se po novém srdci mohl dočkat i těžce vybojovaného tučného odškodnění.