Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

V Plzni ukončil kariéru a už se rýsuje parádní trenérská štace: Zakoučuje si Horváth v 2. lize?

Autor: ps

Kopačky pověsil na hřebík, teď se chystá vyžehlit sako na trenérskou lavičku! A kroky kouče Pavla Horvátha (40) mohou vykročit hodně vysoko. Po neobdržení licence Žižkova se na její místo v 2. lize tlačí Domažlice. Tedy klub, který má vést bývalá hvězda Plzně!

Farma prvoligového mistra skončila v ČFL na třetím místě za Kaprovou Bohemkou a Jirnami. Střížkovští mají postup do druhé nejvyšší ligy jistý, Jirny nedostaly licenci a je řada na »Horváthově« klubu, jak s atraktivní příležitostí naloží.

Postup účasti v 2. lize určuje po udělení licencí Bohemce, Domažlicím a Vyšehradu umístění v tabulce. „Musíme vyřešit, zda bychom na to měli finančně. Pokud se nám povedou dát peníze do kupy, chceme se druhé nejvyšší soutěže zúčastnit,“ řekl Blesku jednatel Domažlic Václav Sladký.

Umístění týmů ČFL na konci letošní sezony.Foto archiv Blesk

Na západ Čech by ale musely přijet bagry. Je nutné provést určité stavební práce. „Máme prodloužit hřiště o pět metrů, to umíme. Jen potřebujeme souhlas města, protože je to městský stadion,“ uvedl pro ČTK prezident Jiskry Jaroslav Ticháček.

To jsou zprávy, které Pavlu Horváthovi hrají do noty. Má to ale háček, nemá oprávněnou trenérskou licenci! „Tohle už ale mají v Domažlicích pořešené. Má tam přijít karlovarský Milan Matějka, jenž by měl Horváthovi dělat pravou ruku. Vystupoval by jako hlavní trenér, ale v kabině by jím byl Pavel,“ řekl Blesku člověk obeznámený s domažlickými plány.

Horváth, jenž si vyzkoušel zahraniční štace ve Sportingu Lisabon, Galatasaray či japonském Kóbe, pracuje na nápravě. Na začátku června podstoupil přijímací test na nejvyšší trenérskou licenci. „Chci být trenér. Nevím, jestli mi to půjde, ale zkusím to. Musím se nejdřív hodně učit,“ přiznal. Pokud vše půjde hladce, může z něho brzy být kvalifikovaný kouč. „Když se na "áčko" přihlásí a kurz absolvuje, může dostat příslušný certifikát někdy v polovině příštího roku,“ dodal Antonín Plachý, šéf vzdělávání trenérů při Fotbalové asociaci ČR.