Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Rozloučení s Čáslavskou (†74)! Vzpomínali šampioni, gymnastku hrál Polívkův syn

Autor: ps

Defilé českých i československých olympijských vítězů, dojemné vzpomínky i vtipné historky. Česko se dnes symbolicky loučilo s legendární sportovkyní a silnou ženou Věrou Čáslavskou (†74). V Národním divadle vystoupili třeba Barbora Špotáková, Eva Samková či Jaroslav Kulhavý nebo Čáslavské reprezentační kolegyně Bohumila Řimnáčová-Řežátková, na pódiu se hrála i část grotesky "Jak se Husákovi zdálo, že je Věra Čáslavská", v níž slavnou gymnastku ztvárnil Vladimír Polívka, syn Boleslava Polívky.

Loučení s Věrou Čáslavskou jsme sledovali ONLINE

13:10 Podívejte se na GALERII osobností, které dorazily na rozloučení s Věrou Čáslavskou: premiér, syn Martin Odložil i záplava olympijských medailistů. Více ZDE>>>

11:40 ONLINE přenos končí, děkujeme za pozornost, za malou chvíli vám přineseme VIDEO z toho nejzajímavějšího, co se v Národním divadle událo i rozhovory s osobnostmi, které se loučení s Věrou Čáslavskou zúčastnily.

11:35 Diváci viděli oslavnou ódu na život Věry Čáslavské a Národní divadlo vestoje aplauduje její památce. Paní Věro, děkujeme za všechno!

11:30 "Byla to jedna z největších žen dvacátého století. Věro, děkujeme," prohlásila režisérka Olga Sommerová.

11:29 "Vždycky bojovala za lepší společnost, aby se nám lépe žilo," vyzdvihl předseda ČOV Jiří Kejval přínos Věry Čáslavské pro český sport. Ještě s infuzí v batůžku na zádech prý s ním šla lobovat za více peněz pro český sport.

11:22 "Kuráž a odvaha, toho měla na rozdávání," děkuje Čáslavské další olympijský vítěz David Svoboda, stejně jako Jaroslav Kulhavý.

Pohřeb Věry Čáslavské: Co řekli Šebrle a Sommerová?
Video se připravuje ...

11:17 "Byla nejpohyblivější a nejslavnější blecha v tom pytli blech, jak říkával Havel svému týmu poradců," usmíval se Žantovský, který také dal k dobrému historku, jak Čáslavská vyšvihla několik salt vpřed na červeném koberci, když za ní dorazily dvě malé gymnastky.

11:15 Na Věru Čáslavskou zavzpomínal televizní komentátor Štěpán Škorpil a přichází Michael Žantovský, který s Čáslavskou spolupracoval na Pražském hradě v době prvního prezidentství Václava Havla po sametové revoluci.

Poslední rozloučení s Věrou ČáslavskouFoto Blesk - P. Machan, M. Hykl, M. Sekanina

11:07 Národní divadlo se teď baví úryvkem grotesky "Jak se Husákovi zdálo, že je Věra Čáslavská," představení, které měla sama gymnastka velice ráda a viděla ho prý několikrát. Vladimír Polívka mladší, kterému prý radila, jak hrát Věru Čáslavskou, sama Čáslavská, v trikotu na kladině soutěží s Karlem Heřmánkem mladším v roli Gustáva Husáka. Došlo i na odvrácenou hlavu při sovětské hymně.

10:58 Na své první setkání s Věrou Čáslavskou vzpomíná i její celoživotní přítel Jan Kůrka, který jí svědčil na svatbě v Mexico City s Josefem Odložilem.

Prostor u Národního divadla zaplavily květiny. Poslední rozloučení s Věrou Čáslavsku sledovala na místě zhruba padesátka lidí.Foto ČTK

10:53 Na pódiu teď stojí Barbora Špotáková, která vzpomíná na své první setkání s Věrou Čáslavskou. "Přitočila se ke mně jako hurikán, já jsme Věrka, budeme si tykat. Nešlo mi to přes pusu." Paní Věra také Špotákové před olympiádou v Londýně recitovala báseň Svatopluka Čecha. "Sláb jenom ten, kdo v sebe ztratil víru, a malý ten, kdo zná jen malý cíl."

Oštěpařka Barbora Špotáková na posledním rozloučení s Věrou Čáslavskou.Foto Blesk - P. Machan, M. Hykl, M. Sekanina

10:48 Promlouvá Japonec Šigeo Okinaka, bývalý zástupce Czech Tourismu v Japonsku, který Čáslavské kdysi daroval samurajský meč za její výkony na OH v Tokiu. „Byla neuvěřitelná osobnost, dodávala jste sílu celému svému národu, ale na olympiádě 1964 v Tokiu si vás zamilovala i celé Japonsko. Byla jste tak dobrá, že to snad ani nemůže být pravda.“ 

Veslař Ondřej Synek promluvil na posledním rozloučení s Věrou Čáslavskou.Foto Blesk - P. Machan, M. Hykl, M. Sekanina

10:41 Marika Krajčírová-Némethová, která byla na OH v Mexiku i v Tokiu a byla osobní přítelkyní Čáslavské, vzpomíná na MS 1966 v Dortmundu, kde Věra Čáslavská v posledním přeskoku rozhodla o vítězství družstva československých gymnastek nad Sovětkami. „Rozplakaly jsme se, ale vůbec nám to nevadilo. Stát na nejvyšším stupni se zlatou medailí a poslouchat národní hymnu, to je nádherný pocit.“ Poté připomněla ještě její vztah ke Slovensku. „Jsom aj vaša,“ připomněla Krajčírová-Némethová její slova, kdy byla uvedena do Síně slávy Slovenského olympijského výboru.

10:35 Bývalý československý reprezentant Jiří Kynos, kterému prý Věra Čáslavská neřekla jinak, než ty kluku, dojal diváky smyšleným dialogem československé sportovní elity z nebe, kde už Čáslavská sedí třeba s Emilem Zátopkem. „Pozdravuj, žádný smutek, žádná nostalgie, máme se tu dobře, ale nemusíte za námi spěchat.“

Úvod posledního rozloučení s gymnastkou Věrou Čáslavskou.Foto Blesk - P. Machan, M. Hykl, M. Sekanina

10:29 Olympijská vítězka Eva Samková děkuje, že se mohla zúčastnit slavnostního rozloučení a vzpomíná na poslední setkání s Čáslavskou.

10:25 Ondřeje Synka doprovází na pódium úryvek písně Achy synku, synku. "Snažil jsem se jí její podporu oplatit svými výkony. Díky ní jsem začal věřit na moc talismanů. Sojčí pírko od ní mám dodnes."

10:24 "V Japonsku jsme si s ní někdy připadali jako Beatles. Škoda, že takhle uznávaná nebyla i v Československu."

Poslední rozloučení s Věrou Čáslavskou.Foto Blesk - P. Machan, M. Hykl, M. Sekanina

10:22 "Věra byla jistotou, že všechno dobře dopadne," vzpomíná na Čáslavskou její reprezentační kolegyně Bohumila Řimnáčová-Řežátková.

10:20 Na pódium přichází moderátor Marek Eben, který dojemně mluví o Věře Čáslavské. "Je členkou mnoha Síní slávy, jen v jedné chybí, takovou ale zatím bohužel nemáme - Síň Slávy ryzího charakteru."

10:16 Představují se tanečníci v československých národních trikotech na kladině i v prostných, dorazil i tank. Lidé, kteří přenos sledují na piazzetě Národního divadla, tleskají.

10:10 Slavnostní představení právě začíná fanfárami a baletem doprovázeného dobovým komentářem z olympiády v Mexiku 1968.

10:01 Hlediště je již téměř zaplněné, poctu Věře Čáslavské přišel vzdát i Michael Žantovský, šéf fotbalového svazu Miroslav Pelta či Ota Černý.

Generální ředitelka vydavatelství Czech News Center Libuše Šmuclerová.Foto Blesk - P. Machan, M. Hykl, M. Sekanina

9:55 V hledišti je také olympijská vítězka Eva Samková, režisérka Olga Sommerová či další česká sportovní legenda a velká kamarádka Věry Čáslavské Dana Zátopková, která sedí v první řadě vedle rodiny.

9:52 Před začátkem ceremoniálu běží rozhlasová reportáž Karla Maliny z olympijských her 1968 v Mexiku, první řady jsou již z půlky zaplněné, atmosféra je spíš veselá, což by si prý Věra Čáslavská přála.

Kytici s květy sakury od vydavatelství Czech News Center na rozloučení s Věrou Čáslavskou: "Kdo podstoupí riziko, postaví se světu a čelí mu s odvahou, toho čeká obrovská odměna - sebeúcta."
Kytici s květy sakury od vydavatelství Czech News Center na rozloučení s Věrou Čáslavskou: "Kdo podstoupí riziko, postaví se světu a čelí mu s odvahou, toho čeká obrovská odměna - sebeúcta."

9:50 Po ministru zahraničí Lubomíru Zaorálkovi se podepisují Ondřej Synek a Jaroslav Kulhavý, po nich přichází premiér Sobotka.

9:47 Na pietním místě jsou věnce od Českého olympijského výboru, České unie sportu, Slovenského olympijského výboru i prezidenta Miloše Zemana.

9:45 Do kondolenční knihy se právě podepsal ministr obrany Martin Stropnický.

9:42 Ve foyer Národního divadla je pietní místo s kondolenční knihou, kde se zapisují hosté. Za chvíli dorazí premiér České republiky Bohuslav Sobotka.

9:36 "Kdo podstoupí riziko, postaví se světu a čelí mu s odvahou, toho čeká obrovská odměna - sebeúcta." Tak zní nápis na stuze u sakury, kterou vzdává poslední památku paní Věře vydavatelství CNC a CNI.

Kytici s květy sakury od vydavatelství Czech News Center na rozloučení s Věrou Čáslavskou: "Kdo podstoupí riziko, postaví se světu a čelí mu s odvahou, toho čeká obrovská odměna - sebeúcta."Foto CNC

9:32 V Národním divadel se už scházejí pozvaní hosté, na pódiu by měli o Věře Čáslavské promluvit i další slavní čeští sportovci jako Ondřej Synek, Barbora Špotáková či Eva Samková.

9:15 Zhruba hodinový program, který má být oslavou života legendární sportovkyně, bude složený z úryvků  z divadelního představení "Jak se Husákovi zdálo, že je Věra Čáslavská". Baletní představení bude v režii primabaleríny Národního divadla Adély Pollertové, k vidění bude také krátký sestřih z dokumentu "Věra 68" Olgy Sommerové. Před začátkem vzpomínky se rozezní zvony katedrály svatého Víta, Václava a Vojtěcha.

9:00 V Národním divadle je vše připraveno na poslední poctu legendě českého sportu Věře Čáslavské. „Čekáme velký zájem lidí, proto bychom rádi udělali poslední rozloučení právě tady. Obřad začne od deseti hodin,“ prozradila dcera Radka. Na přání rodiny nejde o pohřeb, ale o oficiální rozloučení, kterého se zúčastní přátelé, sportovci či politici. Veřejnost ho může sledovat na pietním místě na piazzetě Národního divadla, kde je od pátku také pietní místo.

Kytici s květy sakury od vydavatelství Czech News Center na rozloučení s Věrou Čáslavskou: "Kdo podstoupí riziko, postaví se světu a čelí mu s odvahou, toho čeká obrovská odměna - sebeúcta."
Kytici s květy sakury od vydavatelství Czech News Center na rozloučení s Věrou Čáslavskou: "Kdo podstoupí riziko, postaví se světu a čelí mu s odvahou, toho čeká obrovská odměna - sebeúcta."