Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Tradicí posedlý Wimbledon. Tmavé prádlo? Budeš hrát bez něj, nařídil sudí

Autor: Pavel Novotný

Ani krok stranou. Tradice je tradice a ta se musí dodržovat. Bez výjimek. Ve slavném Wimbledonu to platí více než kdekoliv jinde. Ve čtvrtek se o tom v rámci juniorské soutěže mohl přesvědčit i osmnáctiletý Rakušan Jurij Rodionov. Mladý tenista měl sice předpisové bílé oblečení, ale jeden závažný nedostatek. Jeho spodní prádlo bylo totiž tmavé. A to se neodpouští.

Pravidla jsou jasně daná. Tenisté a tenistky se na dvorcích v All England Clubu musí prohánět výhradně v bílé barvě, která nesmí být "poskvrněna" kromě loga značky žádnou jinou. A zákaz je dokonce tak striktní, že pohled na hráčův úbor nesmí rušit ani tmavá barva spodního prádla.

Na toto nařízení doplatil právě rodák z Norimberku Jurij Rodinov. Ten si musel dokonce během zápasu odskočit na toaletu, aby tento přečin napravil.

"Hlavní rozhodčí mi řekl, že pod mými šortkami vidí tmavé spodní prádlo. Ukázal jsem mu, že mám tmavě modré trenýrky a on na to: ´Tak to máme problém´. Pak zavolal supervizora a ten mi řekl, že v takovém oblečení nemohu hrát," vyprávěl překvapený tenista.

A dál pokračoval v odlehčeném duchu. "Nejdřív jsem byl hodně překvapený, protože jsem se podíval na mé trenýrky a oni mi s úsměvem řekli, že budu muset hrát bez nich. Asi za pět minut za mnou přišel jeden z podavačů míčků a přinesl mi na výběr ze dvou velikostí. Jedny byly dost veliké, druhé tak střední. Vybral jsem si ty druhé," usmíval se Rodionov.

Že by ho však nezvyklý moment rozhodil, to zase ne. Svého australského soupeře porazil ve třech setech. "Ta přestávka pro mě nebyla problém. Vlastně mi to pomohlo, odpočinul jsem si," smál se 13. tenista světa na juniorském žebříčku.

Wimbledonská tradice v nošení striktně bílého oblečení ho však rozhodně neirituje. "Líbí se mi to. Nosit bílou barvu je fajn. Navíc ve Wimbledonu je to opravdu mimořádné, patří to sem," pokračoval tenista.

Půjčené spodní prádlo navíc využil i v dalším svém zápase. Do čtvrtfinálového klání proti nasazené jedničce už bylo jeho oblečení bezchybné. "Trenýrky si nechám, právě jsem si je nechal vyprat," říkal dobře naložený Rodionov. V boji s Francouzem Moutetem mu však půjčený šat tolik štěstní nepřinesl, favoritovi pohlehl ve dvou setech.

Rodionov zdaleka není prvním tenistou, který měl problémy s přísnými pravidly dress codu. Hned na začátku turnaje se musela převléknout i pětinásobná wimbledonská šampionka a letošní účastnice finále Venus Williamsová, podobné starosti měl i první nasazený pár v juniorské soutěži.

Supervisor turnaje poslal rakouského tenistu převléknout
Supervisor turnaje poslal rakouského tenistu převléknout