Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Fotbalista Pergl (†40) se v blikancích vyrovnal i Řepkovi: hádky, plivance a rasismus

Autor: sjs
  • Život Pavla Pergla se tragicky uzavřel už ve 40 letech

    Dvakrát vyhrál titul se Spartou a zahrál si s ní i Ligu mistrů. Díky fotbalovým kvalitám zesnulý Pavel Pergl (†40) hrál dlouho i v zahraničí na štacích od Anglie až po Lucembursko. Někdejší obránce, který v úterý spáchal v Německu sebevraždu kvůli vleklým problémům s přítelkyní, proslul i kvůli svým častým úletům, kterými se vyrovnal i samotnému Tomáši Řepkovi.

  • Bránil největší hvězdy

    V Lize mistrů si Pavel Pergl zahrál také proti slavnému Manchesteru United s Waynem Rooneym v sestavěFoto Michal Beránek (Sport)

    V dresu Sparty se mu poštěstilo nastoupit do 13 utkání Ligy mistrů. V zápasech s Manchesterem United stál proti Rooneymu, Ronaldovi či Van Nistelrooijovi. Těžkým oříškem byl i pro tehdejšího hráče Lyonu Florenta Maloudu, italskou hvězdu v dresu AC Milan Andreu Pirla nebo Damiena Duffa v dresu Chelsea.

  • Plivance i rána pěstí

    Pavel Pergl v souboji s Václavem Kolouškem při utkání Sparty s Libercem na jaře 2003Foto Pavel Lebeda (Sport)

    Během kariéry viděl Pergl od rozhodčích celkem 54 žlutých karet. Z toho sedmkrát byl vyloučen, když v jednom zápase viděl žlutou dvakrát. Čtyřikrát dostal rovnou červenou a musel jít předčasně do sprchy. Čtyři zápasy ve švýcarské lize například nemohl odehrát kvůli tomu, že plivl za zády rozhodčího na útočníka Sionu Dragana Mrdju. V Dynamu Drážďany zase český fotbalista stál tři zápasy za to, že během zápasu udeřil pěstí do obličeje Kostu Rodriguese z Braunschweigu. „Pěstí jsem nikomu nedal, ten hráč mě držel za dres a já se mu chtěl vytrhnout. Při tom jsem ho trefil do nosu zápěstím,“ hájil se tehdy.

  • Rasistický spor se Spartou

    Kolem dvojice kohoutů Pavla Pergla a Lea Kweukeho se okamžitě utvořilo klubko hráčůFoto Profimedia.cz

    Nepříjemný incident se odehrál během přátelského zápasu, kdy s Bellinzonou nastoupil v zimě 2012 proti svému bývalému klubu Spartě. Při utkání se několikrát poškorpil s útočníkem Leo Kweukem a Kamerunec Pergla osočil z toho, že ho nazval opicí a negrem. Následně se mezi sebou začali strkat i ostatní hráči a zápas byl ukončen. Obránce tehdy přiznal, že nadával, ale vulgarity neměly rasistický podtext.

  • Hodil berle po Hřebíkovi

    Obránce Pavel Pergl měl s trenérem Jaroslavem Hřebíkem otevřený konfliktFoto Michal Beránek (Sport)

    Jestli k někomu nechoval sympatie, tak k trenérovi Jaroslavu Hřebíkovi. Ve Spartě spolu měli známou roztržku, kdy po přísném kouči hodil berle. „Řekl mi, že mám Labantův syndrom. Tím myslel, že jsem se nakazil od hráče, který byl pořád zraněný. Byl jsem tak hotovej, že když odcházel, hodil jsem za ním berle,“ prohlásil tehdy zraněný Pergl.

  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###