Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Miliony za zakázané »pyro« v trapu! Kolik kluby zaplatily na pokutách?

Autor: haj

Analyzuje se, zasedá, školí. A fanoušci si s ohněm hrají dál. Ligové kluby v této sezoně zaplatily za pyrotechniku na pokutách 2,8 milionu korun. A to ještě přiskočí účet za plzeňskou »pyroshow« na Letné…

Čtrnáctiletá dívka nebude vzpomínat na sobotní drtivé sparťanské vítězství 4:0, ale na dělobuch, který jí poranil oko. Vylétl z plzeňského sektoru. Jak se to mohlo stát?

Vždyť po každém incidentu s pyrotechnikou – a že jich v uplynulých letech bylo – vyhlašují kluby, funkcionáři i politici nulovou toleranci. A odhodlání, že dělají vše proto, aby se to neopakovalo. Tak jako teď…

„Podnikneme v rámci dostupných možných opatření všechny kroky k zamezení jejich vstupu na veškerá utkání FC Viktoria Plzeň,“ uvedli ve včerejším prohlášení Západočeši a omluvili se. „Snažíme se komplexně vyhodnotit, jak prohlídky probíhají, ale také, zda se pyrotechnika nedostala na stadion jinými cestami.

Sparta - Plzeň: Fanoušci Plzně hážou světlici do sparťanského sektoru
Video se připravuje ...

Ten byl totiž před zápasem čistý, což zkontrolovali pyrotechnici policie se psy,“ řekl Blesku za domácí Spartu její mluvčí Ondřej Kasík. Ministr vnitra Jan Hamáček svolal na příští týden expertní skupinu, která se násilím na stadionech dlouhodobě zabývá. A dnes absolvují bezpečnostní manažeři jednotlivých klubů plánované a pravidelné školení na Ligové fotbalové asociaci.

5595801:gallery:true:trueJenže boj s dělobuchy probíhá už léta. „Bezpečnost na stadionu je pro klub hlavním cílem,“ říkal tehdejší personální ředitel Sparty Jakub Otava před deseti lety. Tehdy proti Brnu na Letné vedle dvanáctiletého podavače míčů bouchla petarda a on se chvíli bál, že přijde o sluch. Za další tři roky však absolvovala na stejném stadionu totéž tehdejší sparťanská hvězda Ladislav Krejčí .

Letos na podzim v Olomouci dělobuch vystrašil slávistu Miroslava Stocha. Disciplinárka vyhlásila, že tenhle nešvar bude tvrdě trestat. A kluby už letos za řádění fanoušků, na kterém se podílela pyrotechnika, zaplatily 2,8 milionu korun.

Nejvíc Sparta 597 tisíc. Je fakt, že před deseti lety Letenští vypisovali stotisícovou odměnu za napadení pachatele, nyní ho okamžitě odhalily kamery. Teď jen, aby se kromě represe dařila i prevence.

Když »hrají« dělbuchy

9. března 2019, Sparta – Plzeň:
»Pyro« z plzeňského sektoru poranilo oko čtrnáctileté dívky. Hostující sektor byl poté policií vyklizen a zápas přerušen.

22. července 2018, Olomouc – Slavia:
Slávistu Miroslava Stocha trefily do hlavy a ruky zbytky dělobuchu na trávníku, v hledišti se pyrotechnikou sám poranil hostující fanoušek.

16. března 2012, Sparta – Ostrava:
Petarda ze sektoru Letenských bouchla pod nohama tehdejší domácí hvězdy Ladislava Krejčího. Zvonilo mu v uších, ale zápas dohrál. 16. března 2009: Sparta – Brno Dělobuch od sparťanského příznivce bouchl těsně vedle dvanáctiletého podavače míčů Jindřicha Staňka. Otřesený skončil na nosítkách.

Sparta - Plzeň: Hostující fanoušci musejí předčasně domů, sektor je vyklízen!
Video se připravuje ...

Fanoušci Sparty naházeli na hřiště v Příbrami několik světlic
Fanoušci Sparty naházeli na hřiště v Příbrami několik světlic