Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

To je ranec! Hitlerova olympijská pochodeň se v Česku prodala za desítky tisíc

Autor: pv

Vydělali trojnásobek. Prodejce, který dal do internetové dražby pochodeň z olympijských her v Berlíně z roku 1936 si muže mnout ruce. O cennou sportovní relikvii, která sloužila i k propagandistickým politickým účelům v době, kdy se Adolf Hitler chystal dobýt Evropu, projevil velký zájem neznámý kupec. Kolik za pochodeň zaplatil?

Pochodeň z nerezové oceli se zbytkem hořčíkové náplně, se dražila minulý týden v elektronické aukci. Vyvolávací cena startovala na 70 tisících korunách a přihazovat se mohlo minimálně po 5 tisících korunách.

Dvě minutu po začátku aukce přihodil zájemce s uživatelským jménem ca03a229 požadovaných 70 tisíc korun. Nikdo další, kdo by částku navýšil, se nenašel, a tak neznámý kupec získal 83 let starý historický předmět.

Detailní snímek zbytku nedohořelé pochodně
Detailní snímek zbytku nedohořelé pochodně

Olympijské hry v Berlíně byly první, kdy se běžela štafeta s hořícím ohněm. Celkem se na cestě z řecké Olympie přes Prahu až do Berlína vystřídalo 3400 běžců a každý dostal pochodeň i s písemním věnováním.

Na zahraničních aukčních internetových stránkách se stejný kus, ale bez původní hořčíkové náplně vydražil za 8 tisíc dolarů (183 tisíc korun). Před osmi lety se dokonce vydražila v Karlových Varech za půl milionu korun. Nový majitel může prodejem vydělat minimálně jednou tolik.

Témata:  hitleraukcepochodeňolympijské hryVIPsport