Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Federer má velký problém. Co objevili v zemině na jeho miliardovém pozemku?

Autor: ris

Slavný Roger Federer (38) si na břehu Curyšského jezera buduje svoje švýcarské království za 20 milionů franků (cca 468 mil korun)! Stavební práce na pompézním pozemku o rozloze 18 tisíc metrů čtverečních začaly už v listopadu, brzy na to se ale vyskytl problém.

Za pohádkové místo, které v malebném Rapperswilu odkoupil od společenství dědiců, zaplatil dvacetinásobný grandslamový šampion v přepočtu miliardu korun. Jenže... Jak uvedl deník Blick, jakmile dělníci kopli pořádně do země, zjistili trable; kontaminovanou půdu, jež si vyžádá sanaci.

Roger Federer, osminásobný wimbledonský šampion, s manželkou Mirkou
Roger Federer, osminásobný wimbledonský šampion, s manželkou Mirkou

Na místě totiž kdysi stála cihelna, takže zemina a dokonce i část jezera jsou zamořeny stavebním odpadem. I když se nejedná o ekologický malér, Federer už stavební úřad požádal o povolení k dekontaminaci.

Hlína je totiž plná předmětů s ostrými hranami, skla i kovu, což není na parcele, kde by si za několik měsíců měly hrát děti nejlepšího tenista světa, právě ideální.

Kdy k sanaci dojde, není jasné. Nicméně stavba, kterou vyprojektovali architekti ze slavné jihoafrické společnosti »Saota Architecture«, by měla být hotova podle plánu - tedy v roce 2021.