Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Jágr žehrá na přeplacenou extraligu, ale... Jak je to doopravdy?

Autor: pet

Extraliga není zdravá, hráči v Česku berou víc peněz, než by měli. To jsou opakovaná slova hokejové modly a kladenského majitele Jaromíra Jágra (48). Je tomu ale skutečně tak?

Největší hvězdy soutěže, jako jsou Milan Gulaš , Martin Růžička či Peter Mueller, měsíčně řádově berou i více než půl milionu korun. Závratné částky, na které běžný smrtelník téměř nedosáhne.

„Platy jsou výsledky tržního prostředí a primárně je určují manažeři klubů. Hráči dostanou jenom tolik peněz, kolik jim manažeři dají. Chápu, proč to Jágr říká, protože to vidí z druhé strany, ale výplaty nastavují kluby. Jestli má někdo pocit, že jsou vyšroubované nahoru, tak je to jen tím, že kluby soutěží, aby daného hráče získaly,“ zamyslel se televizní expert a bývalý hokejista Jakub Koreis.

Přesto se nabízí otázka, zda Česko není přece jen na takové pálky trochu malý rybníček. „Výplaty v cizině jsou vyšší, proto tam spousta našich kluků odchází. Oproti ostatním se nevymykáme,“ tvrdil Blesku boss hradeckého Mountfieldu Miroslav Schön.

Gólman Sparty Matěj Machovský likviduje trestné střílení Jakuba Orsavy
Gólman Sparty Matěj Machovský likviduje trestné střílení Jakuba Orsavy

Vždy tomu tak ale nebylo. V éře dominujícího Vsetína koncem 90. let a potom ještě před rokem 2010 letěly platy v extralize strmě vzhůru. „Česko si prošlo dobou, kdy se vytvořila platová spirála. Hráči začali brát víc než ve Skandinávii, takže nastal jejich exodus ze severu. Křivka šla razantně nahoru a majitelé se předháněli, koho uloví. Bylo to období po Vsetínu, který výplaty také hodně zvednul,“ vzpomínal hráčský agent Jiří Hamal.

„Může se zdát, že u nás hráč bere hodně peněz, ale jde jen o hrubý příjem, který se po odečtu všech nákladů razantně změní. U nás jsou hokejisté OSVČ (osoba samostatně výdělečně činná), zatímco skoro všude zaměstnanci. Někdy se stane, že hokejista podepíše v Čechách za výplatu, kterou by v zahraničí nedostal, jde ale spíš o výjimky. Nemyslím si, že by se v Česku hráči přepláceli. Zhruba 70 % našich kluků by měla v zahraničí i po přepočtu lepší peníze, i když nejsou žádné hvězdy,“ dodal Hamal.

Jestli tak hokejisté v Česku vydělávají víc peněz, než si zaslouží, je na posouzení každého z nás.