Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dojatá šampionka Krejčíková prozradila poslední slova Novotné. Snad je šťastná!

Autor: ama

U televizních obrazovek nebylo moc Čechů, kterým by neukápla slza už po proměněném mečbolu Barbory Krejčíkové (25) ve finále French Open. A když pak promluvila o legendární Janě Novotné (†49), nemohlo zůstat suché jediné oko.

Rozhovor bezprostředně po životním úspěchu rodačky z Ivančic byl nejprve plný díků divákům, trenérovi, rodině. A pak přišlo vyznání nejdojemnější: „Při Janině odcházení jsem si prošla těžkým obdobím, ale myslím, že mě to posílilo... Jedna z posledních slov Jany byla: užívej si tenis a vyhraj grandslam,“ prozradila Krejčíková mrazivou konverzaci s osudovou dámou svého sportovního života.

V sobotu by na ni wimbledonská šampionka z roku 1998 byla tak pyšná. Ve finále French Open zdolala Rusku Pavljučenkovovou 6:1, 2:6, 6:4 a senzačně dosáhla na zlatý pařížský grál. A po něm fanoušky na celé planetě zaujala upřímnou, otevřenou, ale i vtipnou děkovnou řečí. Jako velká dáma!  

Takhle by si to Novotná přála. „Když Jana umírala, byla jsem většinu doby s ní. Věřím, že je teď šťastná!“ dodala novopečená šampionka a na tiskové konferenci na usměvavou a charismatickou parťačku a také mentorku vzpomněla ještě jednou: „Vždycky byla velmi milá. Nenechala na sobě znát, že vyhrála tolik titulů. Chovala se jako člověk. To je něco, čeho si opravdu vážím, poněvadž mě to motivovalo, být stejná,“ vzpomínala.

„Grandslamové tituly ve dvouhře, ve čtyřhře, ale víte, že budete stále stejní. A vždycky mi říkala: Nezáleží na tom, kolikrát vyhraješ, vždy musíš přijít a umět pozdravit, říct prosím a děkuji. Je důležité umět se chovat zdvořile. Přesně tak se chovala ona. Byla velmi pokorná! A já chci být taky!“ dodala nová hvězda světového tenisu.

Barbora Krejčíková s trofejí pro vítězku French Open
Barbora Krejčíková s trofejí pro vítězku French Open