Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Ten, který přežil! Jak žije 10 let od tragédie v Jaroslavli palubní inženýr Sizov?

Autor: as

Tohle bylo mnohem víc než výhra v loterii. Palubní inženýr Alexandr Sizov (63) přežil havárii »hokejového« letounu Jak-42 u Jaroslavle. Jako jediný ze 45 lidí na palubě! Už deset let ale o tragédii pro média mlčí.

Svět se mu tehdy přetočil naruby. Při osudném startu »letadla smrti«, v němž vyhasly životy hokejového týmu Lokomotiv Jaroslavl včetně českých reprezentantů Karla Rachůnka (†32), Jana Marka (†31) a Josefa Vašíčka (†30), byl jako jediný zrovna v zadní části aeroplánu. „Nebyl jsem připoutaný, to mi nejspíš zachránilo život. Když jsem se probral, dokázal jsem se z trosek dostat,“ vzpomínal při výslechu na momenty, kdy se ocitl v hořící řece Volze.

Mluvilo se o chybě pilotů, jeden z nich prý omylem brzdil. „Netuším, co se v kabině dělo. Letadlo se třáslo a mně došlo, že jedeme po oranici za ranvejí. Po chvíli sice stroj vzlétl, ale bylo mi jasné, že co nevidět spadne,“ zopakoval po čtyřech letech u soudu, při němž vyfasoval pětiletý trest Vadim Timofejev, náměstek letecké firmy Jak-servis zodpovědný za přípravu pilotů. Vzápětí ale dostal amnestii...

Každý z nás tam někoho znal, proto se to dotklo tolika lidí. Redaktor Sportu vzpomíná na Jaroslavl
Video se připravuje ...

Více už Sizov neřekl, přestože každoročně jej při výročí neštěstí naháněla média. „Vypadněte odsud!“ ječela kdysi jeho manželka Světlana, když se jeden televizní štáb přece jen dostal až k nim domů. „Ani mezi sebou nemluvíme o tom, co se stalo,“ tvrdila. Její manžel přežil zázrakem, i tak byla jeho zranění vážná. Popáleniny na patnácti procentech těla, zlomeniny kyčlí, žeber, fraktura lebky.

Po vyléčení se vrátil do městečka Žukovskij nedaleko Moskvy, pro všechny je stále ten, který »spadl z nebes«. Zůstal v oboru, dostal práci letového technika v konstrukční kanceláři. Zpátky do oblak už nechtěl. Výhra v loterii se přece zažije jen jednou za život.

Z letadla zbyly jen ohořelé trosky ve Volze.
Z letadla zbyly jen ohořelé trosky ve Volze.