Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tenisová legenda extravagantním miliardářem: Bohatší než Federer i Jordan!

Autor: ptr

Během života nastřádal neuvěřitelné bohatství. Rumunská tenisová legenda Ion Tiriac (82) je dokonce bohatší než fenomenální basketbalista Michael Jordan (58). Milovník luxusních aut a samozvaný playboy dokázal vydělat své jmění především až po kariéře, ale velmi úspěšný byl i na tenisových kurtech.

Svou tenisovou kariéru ve dvouhře začal v šedesátých letech, postupem času se začal věnovat i čtyřhře a to především se svým krajanem Iliou Nastasem. Úspěšným sportovcem byl ale už od dětství, přestože s tenisem začal poměrně pozdě a to až v patnácti letech. Jako mládežník byl šampionem ve stolním tenise a v pětadvaceti letech byl dokonce na zimní olympiádě v Innsbrucku členem rumunské hokejové reprezentace. Teprve poté se vrhnul na tenis jako na svůj hlavní sport.

V singlu to dotáhl až do top desítky světového žebříčku, ale žádný velký turnaj nikdy nevyhrál. To v deblu sice žebříčkově tak vysoko nikdy nebyl, ale v roce 1970 dokázal se svým parťákem Iliou Nastasem ovládnout French Open. To zůstalo největším úspěchem »Brašovského buldozeru« až do ukončení kariéry v roce 1979.

Rumunský legendární tenista Ion Tiriac
Rumunský legendární tenista Ion Tiriac

Tiriac si na kurtech vyhrál něco okolo čtyř a půl milionu korun, ale své ohromující jmění vydělal až následně. Jeho podnikatelské aktivity mu přinesly pohádkové výdělky a dnes se jeho majetek odhaduje na 36 miliard korun. Mezi jeho úspěšné projekty patří například založení první soukromé rumunské banky, pojišťovnictví, aerolinky nebo auto leasingové společnosti. Penízky se začaly sypat a dnes je legendární Rumun čtyřikrát bohatší než Roger Federer .

Značné jmění vydělal i na obchodu s realitami a předprodeji tenisových licencí. Odhadl narůst popularity svého milovaného sportu a svého času skoupil velké množství licencí na profesionální turnaje. Ty pak se ziskem přeprodal do měst, které měly o pořádání turnajů značný zájem. Takhle získali svůj turnaj například Madrid, Hannover, nebo Stuttgart. Později také rozvíjel turnaj Mutua Madrid Open ATP, který dodnes vlastní.

Extravagantní miliardář je velkým milovníkem luxusních vozů. Ve své sbírce má odhadem pět set různých vozidel. Vlastní historické vozy od roku 1899 až po luxusní kousky dnešních dnů. Mezi jeho největší chlouby patří dva vzácné automobily typu Rolls-Royce Phantom IV. Každý má cenu cca 36 milionů korun a o jejich výjimečnosti hovoří i to, že si jeden na výstavu zapůjčilo BMW Museum v Mnichově.