Jan Kukal
15. září 2021 • 05:00

Djokovič na sebe vytvořil moc velký tlak. Medveděv měl větší zbraně

Autor: Jan Kukal
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Favorit finále US Open Novak Djokovič udělal chybu, že na sebe udělal příliš velký tlak. V rozhovoru před zápasem prohlásil, že je to nejdůležitější zápas jeho života. Tím pádem byl pod tlakem. Druhá věc, že se mu nepovedla olympiáda, kde zaznamenal dokonce dvě porážky: v semifinále a v boji o bronz, což mu taky nepřispělo.



Šlo o zápis do historie. Absolutně nikdo nevěřil, že je možné v open éře vyhrát velký kalendářní Grand Slam – všechny čtyři turnaje během jedné sezony. Je obdivuhodné, jak byl Djokovič blízko, ale poslední krok je nejtěžší. Pro něj je to velká škoda, že se mu to nepovedlo. Tím, že zdolal Paříž, kde měl v semifinále Nadala a ve finále 0:2 na sety s Tsitsipasem, jsem si myslel, že svoji misi dokončí. Jelikož je ale fit, tak nevylučuji, že se o to může pokusit zase příští rok. Ale šance letos byla velká.

Tlak na něj byl nepředstavitelně velký. Slyšel jsem vyprávět Roda Lavera, že když dokončoval čtvrtý vítězný turnaj, tak měl poslední gemy v úplné mlze a jen automatizovanými pohyby zvládl zápas dohrát. Byl to prý největší stres, jaký v životě zažil. Djokovič k tomu měl tedy spíš přistoupit jako ke každému jinému zápasu.

První velký Grand Slam Donalda Budgeho z roku 1938 nemůžeme počítat, protože ještě opravdu nebyla taková konkurence. Rod Laver tento počin mohl zvládnout i víc než dvakrát, ale pět nebo šest let nemohl hrát grandslamové turnaje, protože byl v profesionální skupině Jacka Kramera. Profíci nesměli tyhle turnaje hrát. V současné moderní době jsou grandslamy de facto všechno - ostatní turnaje jsou výborně placený trénink.

Djokovič se příliš rozčiloval. Na US Open prohrál čtyřikrát první set, což bylo neobvyklé. Tím, jak Medveděv zachytil druhý set, nepovolil soupeři další obrat. Rus se z finále Australian Open velmi dobře poučil, jak se s ním dá hrát – skvěle servíroval a na svoji výšku předváděl neuvěřitelný pohyb. Nebylo to Djokovičovo selhání, Medvěděv je velký šampion, má zkušenosti z finále grandslamů, a teď se mu to povedlo. Měl větší zbraně než Djokovič, kterého je však neuvěřitelně namáhavé porazit. Zvlášť na jeho nejlepším povrchu.

Pozápasové objetí Novaka Djokoviče s vítězným Rusem Daniilem Medveděvem
Pozápasové objetí Novaka Djokoviče s vítězným Rusem Daniilem Medveděvem

Rozhodl začátek druhého setu, kdy Srb neproměnil vedení 40:0 na returnu. Chystal se na stejný obrat, který se mu už čtyřikrát na tomhle turnaji podařil. Kdyby Rus nezachytil začátek druhého setu, tak by jej podle mého Srb přejel.

Djokoviče nahlodalo selhání na olympiádě v Tokiu. Kdyby šel do US Open neporažený, tak by na tom byl mnohem líp. Možná udělal chybu, že si nezahrál přípravný turnaj v Cincinnati, kde jsou podmínky ještě těžší – panuje tam větší teplo i vlhkost. Měl si před US Open zahrát nějaký turnaj, aby přebil zážitky z nejhoršího letošního zápasu na olympiádě, kdy prohrál souboj o bronz s Carreňo Bustou. Djokovič občas dělá chyby, jako třeba loni v Paříži, kdy zahrál pětadvacet nesmyslných stopbalů v zápase s Nadalem…

Je to úžasný tenista s neuvěřitelnými fyzickými schopnostmi a rozsahem pohybu, se schopností koncentrace. Určitě má nejlepší return všech dob, ale podání nepatří ani do top 5, i když na něm hodně pracoval. Porovnávat nejlepší hráče je obtížné. Faktem je, že třeba Björn Borg nikdy nevyhrál US Open, Ivan Lendl Wimbledon.

Djokovič umí hrát na všech površích, doufejme, že najde novou motivaci. Podle mě neřekl poslední slovo. O podobnou věc se může pokusit znovu. Klíčem však není vítězství ve Flushing Meadows, ale v Paříži, kde letos triumfoval teprve podruhé.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud