Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zrod světové superhvězdy: Jakou cestou šla vítězka US Open Raducanuová?

Autor: ptr
  • Emma Raducanuová s trofejí pro vítězku US Open

    Je nejnovější superstar světového sportu. Po průlomovém představení na Wimbledonu v domovské Anglii se nyní navždy zapsala do historie tenisu v americkém New Yorku. Britka Emma Raducanuová (18) totiž vyhrála jako úplně první kvalifikantka grandslamový titul. Jak ke svému životnímu triumfu dokráčela?

  • Čtyřletý objev

    Může to znít až neuvěřitelně, ale talent malé Emmy objevili už, když jí byly pouhé čtyři roky. Pinkala si v parku v londýnské části Bromley se svým tatínkem, když zaujala zkušené oko Richarda Whichella. Ten z pouhých pár úderů rozpoznal nadání malé slečny pro tenis. Neváhal a okamžitě šel za jejím otcem, aby mu o nezpochybnitelném faktu řekl. Právě díky tomuto povzbuzení jsme pravděpodobně dnes svědky raketového vstupu mladičké hráčky na světový okruh.

    Britská tenistka Emma Raducanuová okouzlila svět.Foto Twitter
  • Parťák Borga

    Objevitel čerstvé šampionky Richard Whichello má za sebou spolupráci s jednou z největších legend »bílého sportu«. Jako tréninkový parťák totiž pomáhal jedinečnému Bjornu Borgovi během jeho pokusu o návrat na kurty v roce 1991. Nyní je hlavním trenérem sportovního klubu Beckenham v Kentu, kde pomáhá mládeži v tenisovém růstu. Pan Whichello je v tenisových kruzích dobře známý také tím, že pomáhal rozvíjet talent Emmy Raducanuové v jejích začátcích a je neuvěřitelně hrdý na její současný úspěch.

    Objevitel čerstvé šampionky Richard Whichello byl tréninkovým parťákem Björna Borga.Foto Twitter

  • Podpora rodiny

    Emma je dcerou rumunského otce Iana a čínské matky Renee. Celá rodinka se do Londýna přestěhovala, když byly Emmě pouhé dva roky. Především otec ji od začátku velmi podporoval a dokonce navázal velmi úzké přátelství s jejím objevitelem Richardem Whichellem. Jejich dcery totiž nastoupily společně do základní školy v Bickley. Richard také přesvědčil rodiče Emmy, aby ji dali do tenisového klubu Sundridge v Bromley, kde se naplno rozvinul její talent. Od prvního okamžiku prý byla v »úplně jiné lize« než její vrstevnice.

    Britská tenistka Emma Raducanuová okouzlila svět.Foto Instagram
  • Milovnice motorsportu

    Usměvavá černovláska miluje také rychlost, benzín a závodění. V útlém věku se snažila prorazit i na dráze za volantem motokáry. V devíti letech pak vyměnila čtyři kola za dvě, když přesedlala na motokros. Za volant či řídítka se ráda posadí i teď, kvůli vytíženosti z tenisu na to však nemá tolik času. Snaží se tak najít chvíli alespoň o víkendech, aby mohla sledovat oblíbené Velké ceny formule 1. Tím ale výčet sportovních zájmů nekončí, Raducanuová se v dětství věnovala také jízdě na koni, baletu, tanci, golfu, lyžování nebo basketbalu.

    Britská tenistka Emma Raducanuová okouzlila svět.Foto Instagram
  • Skromný cíl

    Emma okouzlila svět i svou skromností. Dodnes se ráda vrací do míst, kde s tenisem začínala a snaží se inspirovat své následovnice. Pracuje velmi tvrdě, aby dosáhla svých snů, ale vždy je velmi pokorná a vstřícná. O jejím naturelu hovoří i její vyjádření. Například na US Open si dle svých slov chtěla vydělat na nová sluchátka, která před turnajem ztratila. Po svém fantastickém triumfu si může pořídit více než 16 tisíc párů sluchátek. A to jsou jen peníze za výhru v turnaji, nyní ji jistě čeká spousta sponzorských nabídek.

    Britská tenistka Emma Raducanuová okouzlila svět.Foto Instagram
  • Rekordmanka

    Rodačka z kanadského Toronta se ve svém útlém věku zapsala do tenisové historie hned několikrát. Je úplně první tenistkou (či tenistou), která vyhrála grandslam jako úspěšná kvalifikantka. Také je první tenistkou, která triumfovala už při své druhé účasti na turnajích velké čtyřky. Dokázala projít všech deset zápasů (tři v kvalifikaci a sedm v hlavní soutěži) bez ztráty jediného setu. Je také první britskou šampionkou po 44 letech. Tou poslední byla v roce 1977 Virginia Wadeová, která ovládla domácí Wimbledon.

    Vítězné emoce Emmy RaducanuovéFoto Reuters
  • Galerie

    Emma Raducanuová s trofejí pro vítězku US Open
    Emma Raducanuová s trofejí pro vítězku US Open

  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###