Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rodina pohřbila Ladislava Lubinu (†54): Skromný obřad v utajení

Autor: vba

Když s Pardubicemi vyhrával hokejové tituly, tleskaly mu tisíce fanoušků. Na pohřeb Ladislava Lubiny (†54), který před dvěma týdny podlehl nádoru na mozku, přišlo 30 lidí.

Hokejový rabiát to s pukem uměl náramně. Vždyť v dresu národku bral hned čtyřikrát bronzovou medaili (z toho 3 na MS) včetně té z olympiády 1992 v Albertville. V Pardubicích je pak zapsán jako trojnásobný mistr ligy, další trofej s Východočechy navíc pozvedl jako trenér.

Víc ale Lubinovi nedovolila nejzákeřnější potvora – rakovina. Holohlavý bouřlivák s nádorem na mozku bojoval celý rok, podlehl mu 14. září. Včerejší pohřeb však jeho úspěchům neodpovídal. Temná minulost Mohly za to jak velké dluhy, které po skončení kariéry nasekal a přesáhly 2,5 milionu korun, ale i jeho další démoni, s nimiž příliš nebojoval: chlast, divoká jízda za volantem či útěky od nehod.

Pohřeb Ladislava Lubiny navštívilo 30 lidí.
Pohřeb Ladislava Lubiny navštívilo 30 lidí.

Největší průšvih spáchal v roce 2008, kdy na nepřehledném úseku u Hradce Králové při předjíždění »štrejchl« protijedoucí kamion a ten narazil do dodávky. V ní seděl otec fotbalového reprezentanta Vratislava Lokvence, který neměl žádnou šanci náraz přežít.

Lubina za to od soudu odešel s podmínkou, pozůstalým měl ovšem zaplatit půlmilionové odškodné. Lokvencova rodina se však prý nedočkala ani omluvy, natož peněz. „Jediné, co k tomu mohu říct, je, že boží mlýny melou. Trvalo to, ale melou,“ ulevil si proto Lokvenc pro Blesk po Lubinově smrti.

Skromný obřad I kvůli tomu probíhalo včerejší rozloučení v naprostém utajení. Na hřbitov na okraji Dvora Králové dorazila pouze Lubinova rodina a jen ti skutečně nejbližší přátelé, jako třeba trenérský kolega Pavel Hynek. Urnu s Lubinovými ostatky tam ještě naposledy pozvedli nad hlavu, jako to sám útočník dělal s hokejovými poháry, a pak ji uložili do rodinné hrobky. Odpočívej v pokoji, Láďo!

Zemřel bývalý reprezentant Lubina (†54). Prohrál boj s rakovinou mozku
Video se připravuje ...