30. září 2021 • 11:30

Nároďák ukázal dresy pro olympiádu. Nucený návrat znaku nebo „brnění“

Autor: mas
Vstoupit do diskuse
11
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český hokej zveřejnil podobu dresů národního týmu pro zimní olympijské hry v Pekingu v roce 2022. Hrát se bude tradičně v červené a bílé kombinaci a na dres se vrací velký státní znak do oblasti hrudníku. Na obou rukávech je trikolóra, na pravém pak ještě logo Českého olympijského týmu se státní vlajkou. 



Návrat státního znaku vysvětlil generální sekretář Českého hokeje Martin Urban: „Při olympijských hrách platí na rozdíl od dalších mezinárodních akcí přesná pravidla pro motivy, které lze na dresech použít.“

Mezi ně patří právě státní znak nebo název země, nikoliv pak logo národních federací, jenž reprezentace používá na mistrovství světa či turnaje Euro Hockey Tour. „Rozhodli jsme se pro tradiční státní znak a doplňující prvky tak, aby na dresech byly zastoupeny i další symboly státu jako vlajka nebo barvy,“ doplnil Urban.

Výrobcem dresů je společnost Nike. Koncept a to, čím se návrháři inspirovali popsal za společnost pro Český hokej Brett Jones. Obecný slogan pro dresy více zemí podle něj byl „respektujme minulost, představme budoucnost,“ a v případě české reprezentace navíc doplňující slogan zněl „rození válečníci, spojení hrdostí.“

GALERIE: Historická podoba dresů národního týmu (1911 - 2021)

Reprezentační tým se na olympiádě v Pekingu vrátí ke státnímu znaku na prsou
Reprezentační tým se na olympiádě v Pekingu vrátí ke státnímu znaku na prsou

Inspirací návrhářům byla česká (nejen) hokejová historie, ale i způsob hry národního týmu a touha po vítězství. „Zajímavostí jsou prostorově pojaté motivy v ramenní části vycházející z geometrie státní vlajky a připomínající rytířské brnění,“ doplnil Jones.

Stejné dresy obléknou v případě postupu na ZOH v Pekingu i ženy a na následné paralympiádě rovněž para hokejisté. Změna ze státního znaku na logo národní federace vyvolala v létě 2018 vlnu nevole. Ozvali se dokonce i reprezentanti David Pastrňák, Petr Mrázek či Ondřej Pavelec. Nakonec si však oni i fanoušci zvykli. Změna by se měla týkat pouze ZOH v Pekingu a pro mistrovství světa ve Finsku se národní tým vrátí k logu lvíčka s korunkou.

Vstoupit do diskuse
11
Play off
Články odjinud


Články odjinud