Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Úspěch s pachutí smrti: Horolezec se zapsal do historie, pak umíral v mrazivém pekle!

Autor: sm

Tento týden uběhlo přesně 37 let od doby, kdy Československo mělo na vrcholu své první horolezce. Ze skupiny patnácti lidí dokráčeli na vrchol Slováci Zoltán Demján, kterému bylo tehdy 29 let, a Jozef Psotka, jemuž bylo 50. Jejich úspěšná  mise byla vykoupena smrtí.

Bylo 15. října 1984, přesně 15:15, když na Mount Everestu začala vlát Československá vlajka, kterou tam Psotka s Demjánem dostali. Doprovod jim dělal slavný šerpa Ang Rita, jenž sám držel rekord v počtu výstupů. Vrcholku hory ale dosáhli horolezci příliš pozdě, čímž se následně zkomplikovala také cesta zpět. Nejpozdější doba, která by se dala považovat za bezpečnou pro vystoupání do cíle na Mount Everestu, je totiž kolem druhé odpoledne.

Nadšení z úspěchu ale brzy vystřídala obrovská bolest. Při sestupu totiž přišel prudký orkán a horolezci se rozdělili. Zatímco Demjánovi se podařilo s vypětím všech psychických a fyzických sil dostat do druhého základního tábora, Psotka na své cestě zahynul při pádu do Západního kotle.

Ironií jeho osudu bylo, že téměř deset let před výstupem na Mount Everest při jiném dobrodružství odmítl opustit těžce zraněného a umírajícího kamaráda Jana Kounického. Po jeho boku zůstal ve výšce 7850 metrů dlouhých osm dní, až do úplného konce. Tím smutnější je fakt, že sám Psotka po šíleném tisícimetrovém pádu do kotle umíral sám. Mrtvého jej pak našel jeho kamarád Josef Just, který ale o čtyři roky později na stejném místě zahynul také.