Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Oblačno 16°C

Exkluzivní střípky memoáru Davida Limberského: O pokutě na Letné i ujíždění ze zápasu!

Autor: Petr Němec

Říkejme tomu Cesta do hlubin »Limbovy« duše. On tak trochu připomíná fotbalového rošťáka Kulíka z nesmrtelné komedie o septimě. Akorát že herec Pešek nenapsal paměti o fotbalové kariéře.

Skvělý plejer a bohém David Limberský (38) ano! Název jeho vskutku otevřené zpovědi »Byla to jízda« sedí jako zadnice na hrnci a vy střípky z jeho vtipných i vážných memoárů můžete přelouskat exkluzivně v Blesku. Jdeme na druhý díl. Plzeňský patriot David v něm vypráví o angažmá v jiných klubech. Začněme ve Spartě, o které dnes říká: „Už bych tam nešel ani za miliardu měsíčně.“

V sezoně 2007/08 k sobě David a rudý klub láskou nezahořeli. Mohla za to i tahle vesele neveselá příhoda. „V domácím zápase s Mostem, který Sparta vyhrála v pohodě 3:0, jsem se celý druhý poločas rozběhával. Těšil jsem se, že se konečně zase dostanu na hřiště. Jenže trenér Bílek někdy v 70. minutě místo mě zvedl z lavičky úplně nerozcvičeného hráče. Cože, to si dělá srandu? zíral jsem okolo sebe. Stál jsem u rohového praporku, kroutil hlavou a nechápal, co se děje. Byl jsem neskutečně naštvaný. A ruplo to ve mně,“ zahájil popis neuvěřitelné scénky Limberský.

Ruplo a hodně! „Ani jsem se nevrátil na lavičku, vzal si věci a odkráčel do šatny. Hned jsem se sebral, sedl do auta a jel domů do Plzně. Nečekal jsem ani na konec zápasu. Kluci ještě hráli a já už byl někde na Zličíně! Neprošlo to bez tvrdého trestu. Dostal jsem pokutu padesát tisíc a na dva týdny byl přeřazený do béčka,“ přiznal »Limba«, co vyvedl.

„Zpětně se za tenhle nápad určitě nechválím. Ale bylo mi čtyřiadvacet, myslel jsem si, že jsem největší hvězda, a neunesl to. Zdrhnul jsem ze zápasu jako kluk a na dlouho to ovlivnilo naše vztahy s Michalem Bílkem.“ David už dávno ví, že to byla blbost s »přidanou hodnotou«. Dnes je šťastný, že se po letech podařila náprava. „Usmířili jsme se až na Euru 2012 v Polsku. Po postupu do čtvrtfinále jsme si všechno vyříkali. Trenér Bílek mě pak chytil okolo ramen a prohlásil: Co bylo ve Spartě, to už je zapomenuto. Vážím si toho. Moc.“

David Limberský v pražském derby.
David Limberský v pražském derby.