Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Mrazivá zpověď lyžařské hvězdy Vlhové o nenávisti: Zhroutila jsem se!

Autor: ris

Nebyl to rozchod v dobrém. Petra Vlhová (26) a její exkouč Livio Magoni (58) po sobě štěkají jako psi. Slovenská hvězda světového lyžování teď na startu nové sezony ve své autobiografii popsala, jak moc ji zarputilý Ital, pod jehož vedením senzačně dobyla velký křišťálový glób, dokázat potrápit. Na těle i na duši.

„První tři roky s Magonim byli úžasné. Ukázal mi nový svět, jak fungují nejlepší. Postupně se to však začalo kazit a poslední sezona už byl masakr,“ svěřila se rodačka z Liptovského Mikuláše v knize »Petra«. Jenže navzájem se přejedli a v nejlepším si řekli: „Sbohem.“

A pálili po sobě ostrými. „Je jako žehlička. To Italky jsou diamanty,“ uvedl trenér. Drsné výroky se mu teď vrátily jako bumerang. „Kdybych s ním pokračovala i nadále, vydržím maximálně dva roky a s lyžováním končím,“ prozradila Vlhová. „Buď bych vyhořela, zhuntovala si tělo, anebo by mi lyžování jednoduše znechutil.“

Univerzální sjezdařka byla pod Magonim na pokraji sil. „Bral mě totiž jako stroj a ne jako ženu, která má city a své dny. Nikdy nebyl spokojený. Ubližoval mně i lidem v týmu. Bylo to až chorobné. Nenavázala jsem s ním bližší vztah. Odmítal to. Nebyla jsem pro něho dost dobrá,“ litovala.

Nejvíc rozčarování jí Ital připravil jen pár dní po megaúspěšné sezoně. „Měla jsem tiskovou konferenci na Bratislavském hradě, po které jsem přespala u přítele v Trenčíně. Ráno jsem si v mobilu pročítala zprávy a najednou uviděla titulek: Petra už se nezlepší, nemá to v DNA. Klikla jsem na článek a nejdřív vůbec nechápala, co to má znamenat. Otevřela jsem si ho v originále. Byl to rozhovor s Magonim pro deník Corriere della Sera v italštině. Dala jsem si ho přeložit a celý přečetla,“ vyprávěla.

Co následovalo, by nepřála ani nejhoršímu nepříteli. „Psychicky jsem se zhroutila. Asi tři hodiny jsem řvala, nešlo to zastavit. Volala jsem bratrovi, že s Liviem končím! Do telefonu jsem strašně nadávala. V tu chvíli jsem ho nenáviděla, protože mi pokazil všechnu radost z velkého glóbu,“ dodala závodkyně, jež v prvním závodě letošního ročníku v Söldenu skončila za Shiffrinovou s Gutovou na třetím místě.

Petra Vlhová v Söldenu
Petra Vlhová v Söldenu