Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šokující konec veleúspěšné kariéry? Hvězdná Shiffrinová se trápí!

Autor: ptr

Tak tohle prohlášení šokovalo svět. Zřejmě největší hvězda alpského lyžování zvažuje konec kariéry. Američanka Mikaela Shiffrinová (26) se totiž trápí problémem, který hodně převyšuje její sportovní odvětví, ale i tak by ráda přispěla k jeho zmírňování. Záleží jí totiž na celé planetě.

Trojnásobná šampionka Světového poháru v alpském lyžování má na svém kontě řadu úspěchů, ale aktuálně ji trápí hlavně klimatické změny. „Příroda nám dává najevo, že děláme něco velmi zlého,“ nebrala si krásná lyžařka servítky. Planeta se otepluje a sníh se ztrácí. Mikaelu štve především obrovská uhlíková stopa, kterou zanechává kvůli neustálému cestování po závodech napříč Evropou i Severní Amerikou.

„Mám problém s tím, že sport vyžaduje tolik cestování,“ vyjádřila se dvojnásobná olympijská vítězka. „Umím si proto představit, že jednoho dne pověsím lyže na hřebík kvůli zhoršujícímu se klimatu a ukončím svou kariéru,“ pronesla překvapivou myšlenku, kterou zaskočila své fanoušky. Ráznost jejího řešení je ojedinělá, myšlenku ale sdílí i jiní.

Zhoršující se podmínky na naší planetě nejsou příjemné ani německému sjezdaři Felixu Neureutherovi (37). Ten má výhrady proti tomu, že sezona začíná už v říjnu. „Bylo by dobré odložit start na později,“ pronesl a vzápětí přidal i důvod. Nelíbí se mu, že na startu sezony v rakouském Söldenu nebyl téměř žádný sníh. „Lyžování bude mít v budoucnosti problém s důvěryhodností. Hlavně pokud jde o změnu klimatu,“ narazil na stejné téma, která dráždí americkou šampionku.

Americká lyžařka Mikaela Shiffrinová
Americká lyžařka Mikaela Shiffrinová