Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hamilton ostře o závodu v Saudské Arábii: Necítím se tady dobře, ale nevybral jsem si to

Autor: sm

Líbivost, nebo upřímnost? Úřadující mistr světa Formule 1 obvykle volí raději druhou možnost. Naposledy to dokázal po příjezdu do Saudské Arábie, která letos nově přibyla do seznamu závodů královny motosportu. 

Lewis Hamilton dorazil do paddocku v Saudské Arábii v oblečené, kterým dal symbolicky najevo svůj postoj k zemi. Zatímco na triku měl vyobrazeny lidské ruce, které mají symbolicky odkazovat na jednotu a svobodu, podobné poselství měla také holubice na jeho černých kalhotech. 

 „Myslím, že v tomto sportu jsme povinni zajistit to, že se mezi veřejnosti zvýší povědomí o určitých otázkách, zejména o lidských právech v zemích, kam jedeme,“ prohlásil Brit. Podle svých slov nechce předstírat, že je vševědoucí, především protože nevyrostl v tamní komunitě, která je silně ovlivněna různými režimy a pravidly.

„Cítím se tu dobře? Neřekl bych, že ano, ale není to moje volba být tady. Sport rozhodl, že jsme tady. A ať už je to správné, nebo špatně, pokud jsme tady, měli bychom se snažit zlepšit povědomí veřejnosti,“ nebál se Lewis ventilovat své ne příliš velké nadšení z místa, kde jej čeká další závod.

„Pokud si někdo chce najít čas a přečíst si, jaké jsou zákony pro LGBT+ komunitu, je to dost děsivé a je potřeba udělat změny, například práva žen a možnost řídit v roce 2018. Opravdu platí? Proč jsou některé ženy, které před mnoha lety řídily, stále ve vězení?“ upozornil závodník, který jedním dechem dodal, že je potřeba provést řadu změn a Formule 1 pro ně musí udělat mnohem více.

Sám Hamilton měl v posledním závodě v Kataru helmu s motivem, kterým vyjádřil podporu  LGBT komunitě. Stejnou ochranu hlavy bude mít podle svých slov i v Saudské Arábii a v Abú Dhabí. Britský závodník momentálně bojuje o další titul mistra světa, na který si brousí zuby také jeho sok Max Verstappen.

Lewis Hamilton má na Saudskou Arábii svůj názor. Ten vyjádřil také oblečením, ve kterém do paddocku v Dižddě přišel.
Lewis Hamilton má na Saudskou Arábii svůj názor. Ten vyjádřil také oblečením, ve kterém do paddocku v Dižddě přišel.