Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bývalého mistra v krasobruslení vyřadili z kandidátky ANO: Se žalobou nepochodil!

Autor: ČTK, sm

Bývalý mistr světa v krasobruslení René Novotný neuspěl u Městského soudu v Praze se žalobou proti vyřazení z jihomoravské kandidátky hnutí ANO pro loňské sněmovní volby. Uvedl to dnes server Česká justice. 

Důvodem vyřazení z kandidátky byly billboardy, které Novotný nechal před říjnovými volbami vyvěsit v Brně. Na billboardech byla fotografie a jméno Novotného s výčtem jeho sportovních úspěchů a heslem "Pro sport dostupný všem dětem!". Následně se billboardy začal zabývat Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí.

Novotný se v posledních letech pohybuje v komunální politice. Byl například starostou brněnské městské části Židenice. Pro sněmovní volby ho ANO zařadilo na 20. místo jihomoravské kandidátky, ale pár dní před volbami Novotného vyřadilo. Hlavní manažer ANO Jan Richter loni serveru Seznam Zprávy potvrdil, že důvodem byly zmíněné billboardy.

Podle serveru se ANO obávalo, aby dohledový úřad nenařídil započítat billboardy do celostátního limitu 90 milionů korun na volební kampaň. Novotný tvrdil, že billboardy nesouvisely s volbami. "Byly míněny k začátku školního roku, podporou sportu jsem všeobecně známý," sdělil Seznam Zprávám.

Novotný po vyřazení podal žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS) proti postupu jihomoravského krajského úřadu, Státní volební komise a ministerstva vnitra. Domáhal se vydání předběžného opatření ještě před začátkem voleb. Podle NSS ale návrh formuloval tak, že nespadá do působnosti volebního soudnictví.

Soud poté žalobu postoupil Městskému soudu v Praze, v jehož působnosti je sídlo ministerstva vnitra. Městský soud na konci minulého týdne dospěl podle České justice k závěru, že postup úřadů byl zákonný. Soud ve verdiktu podle serveru uvádí, že Novotný byl odvolán z kandidátky volebním zmocněncem ANO a krajský úřad nemá pravomoc prověřovat, zda byl takový krok v souladu se stanovami hnutí.

Novotného billboardy prověřuje ve správním řízení Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Zatím však neupřesnil, zda je řízení vedeno proti Novotnému, či proti hnutí ANO. Důvodem k podnětu a zahájení řízení bylo to, že na billboardech nebyl označen zadavatel a zhotovitel, což zákon nařizuje v době předvolební kampaně jako povinný údaj.

Problémem byly v případě Novotného billboardy.
Problémem byly v případě Novotného billboardy.