Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Djokovič v hledáčku vyšetřovatelů: Za lhaní mu hrozí vězení!

Autor: sm

Od doby, co na veřejnost prosálky dokumenty, které při vstupu do Austrálie předložila světová jednička Novak Djokovič, se rojí jedna pochybnost za druhou. Nejprve srbský tenista tvrdil, že prodělal nákazu covidem, ale jeho sociální sítě ukazují, že v době, kdy měl být v izolaci (jež byla v jeho případě mnohem kratší, než žádají oficiální srbské předpisy), vyrážel vesele mezi lidi. Teď to navíc vypadá, že nesouhlasí ani další prohlášení, které po přítelu předložil australským úředníkům...

Podle oficiálního dokumentu, který Djokovič odevzdal po příletu úřadům, sbrská hvězda prohlašuje, že v uplynulých dvou týdnech nikam necestovala. Jenže sociální sítě toto tvrzení popírají...

Fanoušci nejdříve zachytili Djokoviče 25. prosince v ulicích srbského hlavního města. Během posledního loňského dne byla pak světová jednička spatřena, jak se s raketou v ruce prohání po kurtu ve Španělsku.

Srbský tenista dorazil do Australie 5. ledna, tedy po pouhých 11 dnech od doby, kdy byl spatřen v Bělehradu. Na sociálních sítích kolovalo video, na kterém měl údajně Djokovič hrát tenis v ulicích města. Poté, co se příspěvek začal objevovat v médiích a na twitterových účtech australských novinářů byl však záznam smazán.

Pokud by se prokázalo, že Djokovič ve svých prohlášeních ohledně tohoto bodu lhal, mimo jiné by tím riskoval i vězení. Konkrétně v Austrálii toto trestají odnětím svobody až na jeden rok.

Úřady se daly do vyšetřování a zkoumají, nakolik k nim byl Djokovič v klíčových otázkách upřímný. Ministr pro migrační záležitosti patrně především z tohoto důvodu stále důsledně zvažuje, jaké stanovisko k situaci slavného Srba zaujmout. Podle všeho nechá rozhodnutí o případné deportaci na středu.

Nejde totiž o první nesrovnalost, kterou úředníci v dokumentech Novaka našli. Už dříve je zaujal fakt, že měl Djokovič udělenou výjimku na základě prodělání covidu. Jenže v době, kdy měl být s údajnou nákazou v karanténě, se účastil společenských akcí.

Po propuštění na kurt. Podívejte se, jak Djokovič poprvé trénoval v Austrálii
Video se připravuje ...
Procvičující se Novak Djokovič už trénuje v areálu Australian Open
Procvičující se Novak Djokovič už trénuje v areálu Australian Open