Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Hvězdy Ledecká s Vlhovou obnovily spolupráci. Díky Bankovi!

Po horkém létě, kdy to mezi sjezdařskými týmy Ester Ledecké a Petry Vlhové pořádně vřelo, je zase všechno v zajetých kolejích. Česko-slovenský tým dvou šampionek znovu spolupracuje v rámci mezinárodní skupiny tvořené členy z několika menších zemí.

„Jsme spojení s dalšími skupinami. Nevím přesně, kdo všechno tam je, ale Češi ano,“ prozradila v Zauchensee webu šport.sk nejlepší lyžařka uplynulé sezony Vlhová. Trošku víc prozradil její švýcarský trenér Mauro Pini. „V naší mezinárodní skupině je Česko, Švédsko, Austrálie a nějaké další menší týmy,“ potvrdil.

Kdo za projektem stojí? Trenér Ledecké Tomáš Bank. Pro Český rozhlas popsal, jak spolupráce funguje: „Malé týmy mají problém, že mají málo lidí. Tady třeba máme na trati devět pozic, tak se musíme spojit. Jsou situace, kdy nás je málo, ale teď už je nás celkem dost,“ uvedl kouč o víkendu.

Obsazení pozic je pro závodnice klíčová. Na start pak rychle dostávají reporty ze všech částí trati, podle kterých uzpůsobí taktický plán jízdy. „Informace si posbírám a pak je s kolegou Franzem Gamprem (druhý trenér Ledecké) pošlu dál,“ přiblížil Bank.

Velké týmy takové starosti nemají. „Rakušané, Italové, Francouzi, ti všichni si to dokážou udělat sami. Nedělí se o to, ale když je něco třeba, tak Italové a Francouzi jsou v pohodě,“ vysvětlil Českému rozhlasu Bank, díky němuž je mezi Slováky a Čechy v alpském cirkusu zase harmonie.

To dokumentovala i vlídná slova Ester na adresu Vlhové, držitelky velkého křišťálového glóbu za uplynulou sezonu. Na cennou trofej útočí i letos, ačkoliv se specializuje na technické disciplíny: „Je to neskutečné. Jsem na ni pyšná, jde o obrovský úspěch. Zasloužila si to, poněvadž jezdila skvěle,“ uvedla dvojnásobná olympijská šampionka pro Šport.sk.

Tomáš Bank pomáhá Ledecké z pozice trenéra
Tomáš Bank pomáhá Ledecké z pozice trenéra