Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Celoroční lyžování na okraji Prahy? Za 5 miliard tam má vyrůst obří areál. Fandí mu i Samková

Vzbudíte se v létě, popadnete lyže a vyrazíte na sjezdovku… Zatím je to v Česku jen absurdní představa, za pár let už ale může být skutečností. Na okraji Prahy by mohl totiž vyrůst obří multifunkční sportovní areál včetně půlkilometrové zasněžené trati premávající po celý rok!

Sport Areál Lahovice je zamýšlený projekt na jihu metropole, který je označován za jednu z největších sportovních staveb v České republice. „Celkovým nákladem téměř pěti miliard korun, pocházejících výhradně od soukromých investorů, vznikne jedinečné a všeobecně dostupné centrum umožňující provozovat celou řadu oblíbených sportovních odvětví i při nepříznivých klimatických podmínkách,“ stojí na stránkách ambiciózního projektu.

Kromě zmíněné celoroční kryté sjezdovky nabídne dalších 33 sportovišť pro minimálně 17 různých sportů. Součástí tak má být běžkařský okruh, cyklistická trať, dvě ledové plochy pro hokej a krasobruslení, bazén či tenisové, squashové nebo badmintonové kurty.

„Je to velice zajímavý projekt, který může více zpřístupnit dětem a lidem zimní sporty. Určitě by to pomohlo rozšířit členskou základnu a pomoci v tréninku jak dětem, tak reprezentantům,“ chválí třeba olympijská šampionka ve snowboardcrossu Eva Samková. Její kouč Marek Jelínek zase tvrdí, že díky »domácímu« trénování se mohou Češi přiblížit běžným zahraničním podmínkám. „Pak bychom tu mohli mít Evek Samkových spoustu. Doufejme, že to dopadne tak, aby tam mohly jezdit děti a občas trénovat i reprezentanti,“ říká Jelínek.

K zahájení projektu je ovšem potřeba schválení hlavního města. A to přesto, že uvažované náklady ve výši 4,76 miliardy Kč zaplatí výhradně soukromí investoři (návratnosti očekávají do 20 let). K záměru se zprvu negativně postavil pražský Institut pro plánování a rozvoj města. Proto se projekt za poslední rok zásadně změnil. Dle posledního návrhu má být energeticky mimořádně úsporný (umělý sníh pro sjezdovku bude zpracováván pouze z dešťové vody), jeho součástí je mimojiné P+R parkoviště se stovkami nabíjecích stanic pro elektromobily, a uvažuje se i o nové vlakové stanici, která má v blízkosti Pražského okruhu ulevit přetěžované automobilové síti.

Vizualizace obřího sportovního areálu Lahovice
Vizualizace obřího sportovního areálu Lahovice

Pokud vše dobře dopadne, Pražané ale i další sportovní nadšenci by mohli začít areál využívat už v roce 2026.