Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

Hokej Česko - Švýcarsko v České televizi skončil fiaskem! Přenos prý zrušili hackeři!

Autor: red, zoh

Těšili jste se na hokej? Smůla! Česká televize dala na obrazovkách přednost biatlonu a utkání Pešánových svěřenců proti Švýcarům měla vysílat jen prostřednictvím webového rozhraní. Měla(!), poněvadž místo zápasu na monitorech svítil vzkaz: „Ne všichni hrají fér. ČT právě teď čelí vskutku masivnímu kybernetickému útoku. Děláme, co můžeme, ale prosíme o shovívavost.“  A fanoušci zuří. „ČT Sport, klasicky komedie,“ napsal jeden z nich na Twitteru a přidal obrázek nepopulárního hlášení: „Tento web není dostupný.“

Deset minut hokeje a šlus! Internetové vysílání webu ČT Sport zkolabovalo. Jedinou útěchou příznivcům nároďáku bylo, že stihli vidět jak první gól Smejkala, tak vyrovnání Haase. Co se stalo? „Jestli to nyní nejde, tak jde o problém hackerských útoků. Což nás samozřejmě mrzí, protože jsme na tento zápas dostali jako Česká Televize jednu ze sedmi výjimek, že ho vůbec můžeme na webu vysílat. Jsme jedni z mála výjimek, že to můžeme použít.,“ oznámil výkonný ředitel ČT Sport Jiří Ponikelský.

Kybernetický atak to byl takový, že ho ne a ne opravit. Komentátor Tomáš Lachman si při biatlonu jménem České televize několikrát sypal popel na hlavu. „Tímto bychom se chtěli omluvit za výpadky na webu fanouškům hokeje. Za chvíli půjdeme na hokej zpět," slíbil pár minut před jedenáctou dopoledne.

Diváci se nakonec alespoň nějakého přenosu dočkali na provizorním webu. A v televizi so ho užili pozpátku. „S ohledem na tyto problémy se vrátíme na 3. třetinu Česko – Švýcarsko živě na program ČT sport. 2. třetinu pak odvysíláme ze záznamu. Ještě jednou se omlouváme za vzniklé potíže,“ napsala ČT na twitter pár vteřin před koncem druhé třetiny.

A skutečně. Třetí část hokeje, který Češi nakonec vyhráli 2:1 po nájezdech veřejnoprávní televize už přenášela. „Užijte si ho,“ popřál ještě předtím cynik Lachman.