Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Hrdinka, které i Sáblíková kouká na záda, propukla v pláč: Zlato pro mrtvou kamarádku!

Autor: ris

Sedm; úctyhodná medailová sbírka Martiny Sáblíkové (34) z olympiád… Jeden by nevěřil, že pochoduje po světě někdo, komu česká hrdinka celou kariéru kouká na záda. To o rok starší legendární Holanďanka Ireen Wüstová získala o pět placek víc. Tu poslední v Pekingu na patnáctistovce.

Její bilance z vystoupení zpod pěti kruhů je vskutku monstrózní – šest zlatých, pět stříbrných a jedna bronzová medaile. Rychloburslařská rodina se jí klaní od Her v Turíně 2006, na nichž triumfovala v závodě na tři tisíce metrů! „Jsem plná emocí. Cítím se jako ve snu! Zlato na pátých Hrách v řadě a moje šesté celkově. Už v devatenácti jsem jásala: To je neuvěřitelné. A teď, už jako pětatřicetiletá, řvu úplně stejně,“ radovala se rodačka z Goirle.

 Těšilo ji, jak dokonale načasovala formu. „Byl to špičkový výkon v pravý čas. Do poslední jízdy napínavý závod,“ hodnotila. Když si ale v hlavě sumírovala, co se vlastně stalo, nahrnuly se jí do očí slzy. Vzpomněla si totiž na skvělou kamarádku a mistryni světa Paulien van Duetekomovou, jež před třemi roky, v pouhých sedmatřiceti letech, podlehla zákeřné rakovině plic.

Nechala po sobě rozkošnou dvouletou dcerku Lynn, které Wüstová své medaile věnuje. „Chybí mi den co den a dvojnásob v takových dnech, jako byl dneska. Normálně bychom spolu teď telefonovaly a ječely do telefonu, ale není to možné. Třeba tam nahoře aspoň pořádá mejdan,“ vzlykala šampionka.

Rychlobruslařská hvězda Ireen Wüstová v Pekingu vybojovala zlato na páté olympiádě v řadě
Rychlobruslařská hvězda Ireen Wüstová v Pekingu vybojovala zlato na páté olympiádě v řadě