Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Strach o elitní biatlonistku (25): Místo bronzové medaile přišel kolaps!

Autor: sm, ČTK

Ze záběrů, na kterých Ingrid Tandrevoldová dojížděla do cíle během nedělního stíhacího závodu, běhá mráz po zádech. Norská biatlonistka se sotva ploužila a bylo na vidět, že její tělo bojuje s každým dalším metrem. Poté, co Tandrevoldová dorazila do cíle, se bezvládně sesunula k zemi a namísto oslav vítězů kolem všechny zaplavil strach.

Extrémně nízké teploty, stres a snaha dojet svou soupeřku za každou cenu si asi vybrala u mladé Norky svou daň. Záběry na Ingrid Tandrevoldovou, která se plouží po cílové rovince, vypadaly děsivě. 

Zkusila všechno, co mohla, aby Elviru Öbergovou dohnala ​​a prostě utekla. Své udělala i ta nadmořská výška. Dala do toho všechno,“ řekl po kolapsu národní týmový lékař Lars Kolsrud pro NRK. Podle něj se nejedná o problémy se srdcem, přesto, že se s podobnými zdravotními problémy norská biatlonová hvězda potýkala. Kromě toho byla Tandrevoldová prý celou dobu při vědomí. Po ošetření ji bylo především líto, že nedokázala uhájit třetí pozici a propadla se až na čtrnácté místo.

Biatlonistku museli lidé z norského týmu zvednout a odnést ji do zázemí, kde ji ve stanu byla poskytnuta lékařská pomoc. Podle bývalé norské reprezentantky Liv Skjelbreidové je v místě nízký tlak a vzduch se tak stává ještě řidším, což podmínky pro závodění biatlonistům bohužel neusnadňuje. Nelehké podmínky po závodě komentovaly také české reprezentantky.

Čínské počasí si na stíhací závod připravilo pro biatlonistky sice „mírných“ -12°C, což je oproti dřívějším -20 °C přece jen trochu lepší, ale závodnice přesto dost trpěly. „Je větší vlhkost a hodně to zalejzá. Jakmile se dotknete zbraně, tak je to konec,“ řekla Jessica Jislová. „Vůbec jsem necítila prsty. Divím se, že jsem něco trefila. Jakoby měly prsty upadnout," doplnila Davidová. I proto po každé ze zastávek na střelnici jela trestné kolo, ale polepšila si díky výbornému běhu.

Jislová nejvíce trpěla při nástřelu před startem. „To bylo nepříjemné. Tam se víc postává a dotýká se mnohem víc kovových částí. Opravdu, to bylo hrozně nepříjemné," řekla Jislová, která střílela z Češek nejlépe a musela jen na dvě trestná kola.

V cíli bylo patrné, jak zima v horách v Čang-ťia-kchou trápila většinu závodnic. Výjimkou nebyly ani slzy. „Rozmrzaly nám všem prsty, je to fakt strašné,“ vysvětlila Davidová.

Druhý kolaps norské biatlonistky

Norská biatlonistka Tandrevoldová nezkolabovala poprvé. Už během loňského srpna jí tělo vypovědělo službu během sprintu Světového poháru biatlonistek v německém Oberhofu. Tehdy zůstala bezvládně ležet u trati a všechny kolem pořádně vyděsila.

Fanoušky pak uklidnil kouč Sverre Waaler Kaas, který oznámil, že se po ošetření vrátila Ingrid zpět do arény. Norka pak v tiskové zprávě uvedla, že měla problémy s fibrilací srdce. Podstoupila několik vyšetření a následně zjistila, že by kvůli tomuto problému neměla mít větší obavy.

Ingrid Landmark Tandrevoldová v cíli zkolabovala
Ingrid Landmark Tandrevoldová v cíli zkolabovala