Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Tenisová legenda Navrátilová brání ruské hráče: Vždyť jim hrozí vězení!

Autor: lks

Nastupovat pod neutrální vlajkou stále mohou, ale pro většinu soupeřů jsou trnem v oku. Ruských a běloruských tenistů se však zastává legendární Martina Navrátilová (65).

Sama zažila, jaké to je, když její rodnou zemi napadne ruské vojsko. Jako třináctiletá řekla tehdy své sovětské juniorské soupeřce: „Vaše tanky nás nikdy neporazí.“ Útok brala osobně.

Teď ataky na »okupační« tenisty od ostatních hráčů odsuzuje. „Samozřejmě, že oběťmi jsou Ukrajinci, ale sportovci Běloruska nebo Ruska by byli oběťmi na druhém konci, pokud je nenecháte hrát,“ řekla pro New York Times držitelka 59 grandslamových titulů.

Například superstar Daniil Medveděv (26) - nechal se plně naočkovat proti covidu a splnil všechny podmínky pro start na kalifornském turnaji. Jeho rivalové ho však na kurtech »pátého grandslamu« nechtěli. Kritizovali ho hlavně za to, že neodsoudil svého prezidenta Vladimira Putina, jenž válku a utrpení lidí na Ukrajině odstartoval.

„Nemyslím si, že by měli více mluvit. Mají v Rusku rodiny a navíc víte, že jim za to hrozí 15 let vězení,“ hájila postoj Medveděva česká rodačka, jejíž manželkou je Ruska, která je zároveň poslední miss Sovětského svazu Julia Lemigovová (49).

Tenisová legenda Martina Navrátilová
Tenisová legenda Martina Navrátilová