Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Olympijský šampion v boxu Usyk s rodinou: Dům jim obsadili Rusové, úkryt našli v Praze!

Autor: ptr, čtk

Patřil k prvním, kdo se přidal do aktivních záloh, aby bránil svou svou vlast, teď má s okupanty velké trable sám. Boxer Oleksandr Usyk (35) přišel o svůj dům nedaleko ukrajinského hlavního města Kyjeva. Drsnou zprávu zveřejnila jeho manželka Jekatěrina na Instagramu.

Dům ve Vorzelu, což je předměstí Kyjeva, je nyní pod nadvládou okupantů. Stalo se tak nedlouho poté, co Oleksandr informoval, že mu vláda dovolila vycestovat ze země. 

Z Instagramu jeho manželky je patrné, že útočiště našla celá rodina v českém hlavním městě. O víkendu se dokonce i s malým synkem zúčastnili demonstrace na podporu Ukrajiny na Staroměstském náměstí. 

"Teď už jsme v bezpečí. V našem domě nyní bydlí skřeti (ruští okupanti pozn. red.), ale mnohem větší strach mám o naše sousedy a přátele ve Vorzelu. Modlím se za jejich bezpečí a doufám, že se budou moci evakuovat," popsala Jekatěrina aktuální situaci ve videovzkazu.

Usyk Ukrajinu opustil, protože se začíná chystat na dlouho plánovaný duel s britským boxerem Anthony Joshuou. V něm bude obhajovat svůj mistrovský pás. „Rozhodl jsem se začít připravovat na odvetu s Joshuou. Spousta mých přátel mě podporuje,“ napsal Usyk na instagramu. Ve videu za ním je vidět na budově dlouhá žlutomodrá vlajka s nápisem „Hands off Ukraine, Putin (Ruce pryč od Ukrajiny, Putine)“ adresovaný ruskému prezidentovi, který před měsícem invazi nařídil. Je to také brand, který Usyk propaguje na svém profilu.

Olympijský šampion z roku 2012 s Joshuou boxoval už loni v září. Na fotbalovém stadionu Tottenhamu v Londýně domácí hvězdu po dvanácti kolech porazil na body a připravil Brita o tituly organizací WBA, WBO, IBF a IBO. Odveta se měla původně konat v květnu, nově má červencový termín.

Ukrajinský boxer Oleksandr Usyk po duelu s Anthony Joshuou
Ukrajinský boxer Oleksandr Usyk po duelu s Anthony Joshuou